Wybieramy maszynkę do mielenia - funkcjonalną i nowoczesną

Maszynka do mielenia
W nowoczesnych maszynkach do mielenia można rozdrabniać ser, mielić mak oraz kawę.

Dawniej maszynka do mielenia kojarzona była zwłaszcza z koniecznością włożenia w jej obsługę dużego wysiłku fizycznego. Stąd też o okolicznościowe przerobienie produktów spożywczych często prosiło się domowników płci męskiej, co owocowało różnorakimi efektami końcowymi. Dziś urządzenia z ręcznymi korbami odchodzą powoli do lamusa. Z dużym powodzeniem zastępują je nowoczesne maszynki z napędem elektrycznym, które już nie tylko mielą, ale również formują, szatkują, wyciskają soki, itp.

Tradycyjną, manualną maszynkę do mielenia wynaleziono w XIX wieku. Jej twórcą był niemiecki konstruktor Karl Drais. Choć urządzenia te liczą sobie już ponad 100 lat, to wciąż można spotkać je w niektórych domach. Są praktycznie niezniszczalne, a ponadto podczas pracy nie zużywają prądu. Jednak młodsze i średnie pokolenie raczej nie chce już z nich korzystać, co należy uznać za całkowicie słuszne. Na sklepowych półkach znaleźć można bowiem cały arsenał tańszych i droższych sprzętów elektrycznych, które mielą bez mozolnego kręcenia korbą i posiadają jeszcze inne funkcje dodatkowe. Niekiedy maszynki do mielenia dołączane są też jako przystawki do wielofunkcyjnych robotów kuchennych.

Nowoczesna maszynka do mielenia – różnorodność zastosowań

Dostępne aktualnie maszynki mielące mogą być urządzeniami o szerokim spektrum zastosowania. Oprócz oczywistej funkcji rozdrabniania mięsa, można w nich też ucierać ser, mielić mak oraz kawę, szatkować warzywa, wyciskać soki, robić domowe makarony i kiełbasy oraz formować ciasteczka.

Zobacz: Jak wybrać ekspres do kawy? Poznaj rodzaje ekspresów do kawy

W zastawie podstawowym zawsze znajdują się sitka o zróżnicowanym układzie i średnicy oczek. Standardowo oferowane są trzy takie sitka (od drobnego po grube). Pozwala to na mielenie produktów spożywczych na różną grubość. Najdrobniejsze sitko umożliwia zmielenie maku, średnie – sera i mięsa na kotlety, a grube – mięsa na domową kiełbasę.

W przypadku droższych i bardziej rozbudowanych maszynek oferuje się również dodatkowe nakładki. W zależności od modelu i producenta sprzętu mogą to być:

  • szatkownica - pozwalająca na uzyskiwanie z produktów spożywczych plastrów, wiórów (grubych i drobnych) oraz miazgi (np. na placki ziemniaczane);
  • wyciskarka do cytrusów - umożliwiająca wyciskanie świeżych soków;
  • przecierak do owoców miękkich – przydatny do przygotowywania musów i koktajli;
  • nasadka do robienia kiełbas;
  • nasadki do formowania makaronu i ciasteczek;
  • żarnowy młynek do mielenia kawy;
  • przystawka do przyrządzania kebbe (wyśmienitej bliskowschodniej potrawy, składającej się z mięsnego nadzienia i mięsno – zbożowej otoczki.

Posiadanie wymienionych powyżej końcówek sprawia, że niewielkich rozmiarów maszynka staje się bardzo pomocnym i przydatnym urządzeniem wielofunkcyjnym. Podczas dokonywania wyboru pamiętajmy jednak, że im większa wszechstronność sprzętu, tym wyższa jego cena. Dlatego warto staranne przemyśleć, jakie są dokładnie nasze preferencje i czego w rzeczywistości oczekujemy od kupowanej maszynki. Zwracajmy na to uwagę szczególnie wówczas, gdy dysponujemy porządnym robotem kuchennym. Być może okaże się, że wystarczy dokupić do niego dodatkową przystawkę, która poprawi funkcjonalność, a będzie mniej kosztownym wydatkiem.

Przeczytaj także: Niezawodny pomocnik – robot kuchenny – Jaki model wybrać?

Nowoczesna maszynka
Różnorodność zastosowań nowoczesnych maszynek sprawia, że cieszą się dużym zainteresowaniem.
Parametry maszynek do mielenia

Po zapoznaniu się z wszechstronnością zastosowań maszynek do mielenia, warto przyjrzeć się również niektórym parametrom nabywanego sprzętu. Do ważniejszych należą:

  • moc – dla maszynek mielących wynosi ona od 250 do 2000 W. Im moc silnika będzie wyższa, tym urządzenie będzie w stanie pracować dłużej bez przegrzania. W domowym użytku wystarczające są maszynki z silnikiem o mocy 500 -1000 W.
  • wydajność – należy przez nią rozumieć ilość zmielonych produktów w ciągu 1 minuty czasu. Na rynku można spotkać urządzenia, które są w stanie zmielić niewiele ponad 1 kg składników przez minutę oraz mielące w tym samym czasie nawet 3 kg żywności.
  • rodzaj i jakość materiału – do produkcji ręcznych maszynek do mielenia wykorzystywano żeliwo oraz stal. Nowoczesne urządzenia elektryczne najczęściej występują w lekkich obudowach z plastiku lub aluminium. Nie jest to jednak ich wadą. Dzięki zastosowaniu tych materiałów sprzęt jest bowiem dużo lżejszy. Kupując maszynkę w takiej obudowie należy jednak zwracać uwagę na to, z czego zrobione są jej elementy mielące. Noże i sitka powinny być odporne na rdzewienie i uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowo, najlepiej, jeśli będzie można myć je w zmywarce. Z powyższymi wymaganiami poradzi sobie stal nierdzewna.

Dowiedz się jak zrobić: Kotleciki mielone z niespodzianką

Cechy użytkowe

Podczas dokonywania wyboru maszynki do  mielenia warto też zwrócić uwagę na jej funkcje dodatkowe, które jednocześnie stanowią o wygodzie użytkowania sprzętu. Pamiętajmy, że porządne urządzenie powinno posiadać:

  • tackę do przygotowania produktów do zmielenia;
  • popychacz do wpychania składników do gardzieli mielącej;
  • nóżki do mocowania maszynki na blacie;
  • schowek na akcesoria dodatkowe;
  • możliwość chowania kabla zasilającego;
  • funkcję rewers, dzięki której można wycofywać niedomielone produkty i powtarzać proces mielenia;
  • automatyczny wyłącznik ochraniający silnik przed przegrzaniem;
  • wyświetlacz LCD pokazujący czas pracy urządzenia i temperaturę silnika.

Ceny maszynek do mielenia

Choć ręczne maszynki są aktualnie wybierane raczej rzadko, to wciąż znajdują się na sklepowych półkach. Ich ceny wynoszą od kilkudziesięciu do około 150 zł. Koszt nabycia maszynki elektrycznej zaczyna się od kwoty 150 zł i kończy w granicach 1 000 zł. Oczywiście cena jest zależna od marki i materiału, z którego  wykonano sprzęt. Jednak w decydującym stopniu wpływa na nią mniejsza bądź większa wielofunkcyjność urządzenia.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Autor: Wojciech Lechowski

Polecamy Ci również

Zobacz także