Wytrawne gofry kalafiorowe

Składniki:
- 2 jajka,
- 2 szklanki zmiksowanego surowego kalafiora,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 łyżeczki soli,
- łyżka podkarpackiego miodu spadziowego,
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 6-8 suszonych pomidorów z oleju.
Wytrawny mus:
- 300 g truskawek,
- 1 jabłko ze skórką,
- 6 suszonych pomidorów z oleju,
- łyżka miodu spadziowego,
- łyżka octu balsamicznego,
- łyżeczka świeżo startego imbiru,
- pół łyżeczki soli,
- pieprz do smaku,
- listki bazylii do dekoracji,
- ser bałkański do podania na gofrach.
Sprawdź przepis na dyniowe fondue
Sposób przygotowania:
Przygotować gofry: kalafior, mąkę, sól oraz proszek do pieczenia zmieszać, w oddzielnej misce połączyć jajka, mleko, miód i olej. Zblendować suszone pomidory i dodać do wymieszanego kalafiora. Stopniowo przelać składniki mokre cały czas pulsacyjnie blendując. Rozgrzaną gofrownicę posmaować odrobiną oleju, wylewać po łyżce ciasta i upiec gofry.
W międzyczasie przygotować mus. Zblendować oszypułkowane truskawki, jabłko ze skórką i suszone pomidory, doprawić miodem, octem, imbirem, solą i pieprzem. Gofry podawać z musem, serem korycińskim lub ulubionym twarogiem oraz listkami świeżej bazylii.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Ewa Mróz

gofry, gofry przepis, jak zrobić gofry, przepis na gofry, ciasto na gofry, wytrawne gofry, gofry na słono, gofry z warzywami
Autor: Ewa Mróz
Opracowanie: Magdalena Kolwaga
Zobacz także