Wytrawne gofry kalafiorowe

0
wytrawne gofry kalafiorowe

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki zmiksowanego surowego kalafiora,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • łyżka podkarpackiego miodu spadziowego,
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 6-8 suszonych pomidorów z oleju.

Wytrawny mus:

  • 300 g truskawek,
  • 1 jabłko ze skórką,
  • 6 suszonych pomidorów z oleju,
  • łyżka miodu spadziowego,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • pół łyżeczki soli,
  • pieprz do smaku,
  • listki bazylii do dekoracji,
  • ser bałkański do podania na gofrach.

Sposób przygotowania:

Przygotować gofry: kalafior, mąkę, sól oraz proszek do pieczenia zmieszać, w oddzielnej misce połączyć jajka, mleko, miód i olej. Zblendować suszone pomidory i dodać do wymieszanego kalafiora. Stopniowo przelać składniki mokre cały czas pulsacyjnie blendując. Rozgrzaną gofrownicę posmaować odrobiną oleju, wylewać po łyżce ciasta i upiec gofry.
W międzyczasie przygotować mus. Zblendować oszypułkowane truskawki, jabłko ze skórką i suszone pomidory, doprawić miodem, octem, imbirem, solą i pieprzem. Gofry podawać z musem, serem korycińskim lub ulubionym twarogiem oraz listkami świeżej bazylii.

wytrawne gofry kalafiorowe
wytrawne gofry kalafiorowe

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Ewa Mróz

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Ewa Mróz

Opracowanie: Magdalena Kolwaga

Polecamy Ci również

Zobacz także