Zajączek wielkanocny

Zajączek wielkanocny
Niezwykle prosty przepis na przepyszne ciasto w kształcie zajączka.

Składniki:

  • gotowy spód biszkoptowy,
  • bita śmietana w sprayu,
  • 1 szklanka białych wiórek kokosowych,
  • dżem o dowolnym smaku,
  • opakowanie słodkich kolorowych kamyczków,
  • 1 szklanka pomarańczowych wiórek kokosowych.

Sposób przyrządzania:

Biszkopt przekrój wzdłuż na dwie równe połówki. Wytnij z tego pasek o szerokości 1 cm, będą to uszy królika. Jedną połówkę ciasta posmaruj dżemem i na wierzch połóż drugą, w ten sposób utworzymy ciało naszego królika. Połóż ciasto w pozycji pionowej, tak by płaska krawędź znajdowała się na tacy. Na jednym z końców zrób małe wcięcie. Powinno znajdować się ono w odległości około 1/3 od końca długości ciasta. Wytnij niewielki trójkąt. W ten sposób utworzymy ciało i głowę królika. Wycięty trójkąt przymocuj do końca ciała naszego zająca, będzie to jego ogon. Całe ciało zająca pokryj schłodzoną bitą śmietaną. Zaokrąglij boki. Całość posyp białymi wiórkami kokosowymi.
Z odciętych pasków biszkoptowych zrób uszy zająca. Używając kamyczków zrób oczy i nosek zajączka. Posyp pomarańczowymi wiórkami kokosowymi.

Oceń artykuł
4,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także