Zajączek wielkanocny

Składniki:
- gotowy spód biszkoptowy,
- bita śmietana w sprayu,
- 1 szklanka białych wiórek kokosowych,
- dżem o dowolnym smaku,
- opakowanie słodkich kolorowych kamyczków,
- 1 szklanka pomarańczowych wiórek kokosowych.
Sposób przyrządzania:
Biszkopt przekrój wzdłuż na dwie równe połówki. Wytnij z tego pasek o szerokości 1 cm, będą to uszy królika. Jedną połówkę ciasta posmaruj dżemem i na wierzch połóż drugą, w ten sposób utworzymy ciało naszego królika. Połóż ciasto w pozycji pionowej, tak by płaska krawędź znajdowała się na tacy. Na jednym z końców zrób małe wcięcie. Powinno znajdować się ono w odległości około 1/3 od końca długości ciasta. Wytnij niewielki trójkąt. W ten sposób utworzymy ciało i głowę królika. Wycięty trójkąt przymocuj do końca ciała naszego zająca, będzie to jego ogon. Całe ciało zająca pokryj schłodzoną bitą śmietaną. Zaokrąglij boki. Całość posyp białymi wiórkami kokosowymi.
Z odciętych pasków biszkoptowych zrób uszy zająca. Używając kamyczków zrób oczy i nosek zajączka. Posyp pomarańczowymi wiórkami kokosowymi.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także