Zakwas do chleba

Zakwas do chleba

gotowy chlebZakwas do chleba można zdobyć na dwa sposoby: otrzymać od znajomego lub wyhodować samemu. My proponujemy zrobić to samemu, tym bardziej, że nie wymaga to od nas żadnego wysiłku bo zakwas chlebowy robi się sam.

Składniki:

  • mąka żytnia,
  • woda.

Sposób przyrządzania:zakwas do chleba

Mąkę z wodą mieszamy w wysokim naczyniu
i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Na drugi dzień (najlepiej o tej samej porze co nastawiliśmy zakwas) dodajemy kubek mąki żytniej i kubek wody i odstawimy ponownie
w ciepłe miejsce. Kolejnego dnia powtarzamy czynność i tak jeszcze przez dwa dni. Po 5 dniach zakwas chowamy do lodówki
i wyjmujemy wtedy, kiedy mamy zamiar piec chleb. W momencie kiedy nabierze pokojowej temperatury dorzucamy 50g mąki i 50ml wody. Jeżeli za szybko rośnie należy wymieszać go drewnianą łyżką. Po 12 godzinach zakwas jest gotowy do docelowego wykorzystania.

Przepis na chleb

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: jklawiter_flickr, Ibancito_Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także