Zakwas do chleba
Zakwas do chleba można zdobyć na dwa sposoby: otrzymać od znajomego lub wyhodować samemu. My proponujemy zrobić to samemu, tym bardziej, że nie wymaga to od nas żadnego wysiłku bo zakwas chlebowy robi się sam.
Składniki:
- mąka żytnia,
- woda.
Sposób przyrządzania:
Mąkę z wodą mieszamy w wysokim naczyniu
i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Na drugi dzień (najlepiej o tej samej porze co nastawiliśmy zakwas) dodajemy kubek mąki żytniej i kubek wody i odstawimy ponownie
w ciepłe miejsce. Kolejnego dnia powtarzamy czynność i tak jeszcze przez dwa dni. Po 5 dniach zakwas chowamy do lodówki
i wyjmujemy wtedy, kiedy mamy zamiar piec chleb. W momencie kiedy nabierze pokojowej temperatury dorzucamy 50g mąki i 50ml wody. Jeżeli za szybko rośnie należy wymieszać go drewnianą łyżką. Po 12 godzinach zakwas jest gotowy do docelowego wykorzystania.

Autor: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: jklawiter_flickr, Ibancito_Wikipedia
Zobacz także