Zapiekanka warzywna
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 40 dkg różyczek kalafiora, 4 ziemniaki, 1 marchewka, 2 pomidory, 1 niewielka cukinia – około 20 dkg, 30 dkg pora – tylko biała część, 2 ząbki czosnku, łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz, szczypta ostrej czerwonej papryki, odrobina gałki muszkatołowej, 2 łyżki mąki pszennej, 300 ml mleka, 10 dkg sera twardego typu parmezan |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4-6 porcji |
Kategoria | zapiekanka, danie główne, kolacja, danie wegetariańskie |
Metoda gotowania | gotowanie, smażenie, pieczenie |
Ilość kalorii | 230 |
Wykonanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w talarki, ugotuj je w lekko osolonej wodzie. Różyczki kalafiora ugotuj na półtwardo, dodaj do niego pokrojoną w talarki marchewkę. Cukinię pokrój na ćwiartki i następnie w kawałki o szerokości około 5 milimetrów. Pora posiekaj drobno. Pomidory pokrój w plastry.
Na niewielkiej ilości oliwy usmaż pora, pod koniec go posól i dodaj dwie łyżki mąki, rozprowadź ją dokładnie, dodaj mleko i zrób sos. Dodaj paprykę, gałkę muszkatołową i zioła oraz pieprz. Dodaj 50 gram sera, wymieszaj i gotuj do czasu rozpuszczenia sera. W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki, na nie ugotowane różyczki kalafiora oraz marchew. Dodaj cukinię, całość zalej sosem serowo-porowym i posyp resztą sera. Zapiekaj przez 20 minut w temperaturze początkowo 180, następnie 200 stopni.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: seriouseats.com
Zobacz także