Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

zapiekanka z kaszy jęczmiennejSkładniki:
2 kostki rosołu drobiowego
1 szklanka kaszy jęczmiennej
200 g boczku wędzonego
1 posiekana cebula
100 g białego sera
4 łyżki śmietany 18%
100 g kiełbasy śląskiej
Pieprz
Masło
Bułka do formy


Sposób przyrządzania:
Rosół przygotować według przepisu na opakowaniu, zagotować, wsypać kaszę. Gotować około pół godziny pod przykryciem. Boczek pokroić w paseczki, stopić, dodać posiekaną cebulę, zrumienić. Kaszę połączyć z boczkiem, serem i śmietaną. Doprawić pieprzem. Naczynie do zapiekania posmarować masłem, posypać bułką tartą, wyłożyć kaszę. Kiełbasę pokroić w paseczki i posypać kaszę. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika. Zapiekać 20 minut. Podawać z surówką z kapusty.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 20 minut

Wartość energetyczna:

  • Całość 2584
  • 1 porcja 646
Oceń artykuł
4,33 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Winiary

Polecamy Ci również

Zobacz także