Zapiekanka z makaronem

Zapiekanka z makaronem
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki opakowanie makaronu: penne, świderki, kolanka, 20 dkg szynki konserwowej lub chudego boczku wędzonego, 30 dkg pieczarek, cebula, 200 ml słodkiej śmietanki. Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, ostra czerwona papryka, 10 dkg sera żółtego, tłuszcz do smażenia
Kuchnia uniwersalna, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie obiadowe, danie główne, kolacja, zapiekanka
Metoda gotowania gotowanie, smażenie, zapiekanie
Ilość kalorii 480

zapiekanka z makaronemWykonanie:

Szynkę lub boczek pokrój w drobne paseczki, podsmaż z cebulą na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaj pokrojone pieczarki poduś przez kilka minut, aż puszczą sok. Dodaj przyprawy i śmietankę, nie doprowadzając do zagotowania poduś wszystko kilka minut. Makaron gotuj przez połowę zalecanego czasu. Wymieszaj sos z makaronem i wyłóż do formy do zapiekania, oprósz startym żółtym serem. Zapiekaj przez 15-20 minut aż ser się rozpuści i zarumieni. Optymalna temperatura to 175 stopni.

Podanie:

Do takiej zapiekanki najlepiej jest użyć makaronu tylko podgotowanego. Dzięki temu nie zmięknie zbytnio w czasie zapiekania. Natomiast jeśli chcemy robić zapiekankę z surowego makaronu to musimy zwiększyć ilość płynu, który makaron pochłonie i wydłużyć czas zapiekania do około 40 minut.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: southernfood.about.com

Polecamy Ci również

Zobacz także