Zapiekanka z makaronem
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | opakowanie makaronu: penne, świderki, kolanka, 20 dkg szynki konserwowej lub chudego boczku wędzonego, 30 dkg pieczarek, cebula, 200 ml słodkiej śmietanki. Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, ostra czerwona papryka, 10 dkg sera żółtego, tłuszcz do smażenia |
Kuchnia | uniwersalna, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | danie obiadowe, danie główne, kolacja, zapiekanka |
Metoda gotowania | gotowanie, smażenie, zapiekanie |
Ilość kalorii | 480 |
Wykonanie:
Szynkę lub boczek pokrój w drobne paseczki, podsmaż z cebulą na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaj pokrojone pieczarki poduś przez kilka minut, aż puszczą sok. Dodaj przyprawy i śmietankę, nie doprowadzając do zagotowania poduś wszystko kilka minut. Makaron gotuj przez połowę zalecanego czasu. Wymieszaj sos z makaronem i wyłóż do formy do zapiekania, oprósz startym żółtym serem. Zapiekaj przez 15-20 minut aż ser się rozpuści i zarumieni. Optymalna temperatura to 175 stopni.
Podanie:
Do takiej zapiekanki najlepiej jest użyć makaronu tylko podgotowanego. Dzięki temu nie zmięknie zbytnio w czasie zapiekania. Natomiast jeśli chcemy robić zapiekankę z surowego makaronu to musimy zwiększyć ilość płynu, który makaron pochłonie i wydłużyć czas zapiekania do około 40 minut.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: southernfood.about.com
Zobacz także