Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 0,6 kg niewielkich ziemniaków, 150 mililitrów mleka, 150 mililitrów słodkiej śmietanki, łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej, przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, tymianek, 50 gram masła
Kuchnia kuchnia polska, kuchnia niemiecka,
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria danie obiadowe, kolacja, danie wegetariańskie,
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 220

Wykonanie:

Włącz piekarnik, ustaw temperaturę na 175 stopni. Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je na cienkie talarki. Ziemniaki ułóż warstwami w naczyniu żaroodpornym.

zapiekanka ziemniaczana

Wymieszaj mleko i śmietankę, dodaj skrobię, wymieszaj tak by nie było grudek. Dodaj przyprawy. Gotowy płyn wylej na ziemniaki, powinno być go tyle by przykrywał talarki. Na wierzch nałóż wiórki masła i ewentualnie posyp tymiankiem. Piecz w piekarniku przez minimum 45 minut, ziemniaki muszą być miękkie, jednak brzegi nie powinny się zbytnio spiec.

Podanie:

Zapiekanka ziemniaczana jest doskonałą formą kolacji czy obiadu. Praktycznie robi się sama. Możemy do niej również wykorzystać ugotowane już ziemniaki co znacznie skróci czas pieczenia. Dla urozmaiceni możemy dodać również wędlinę, warzywa czy żółty ser.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Polecamy Ci również

Zobacz także