Zapiekanki z grzybami

Zapiekanki z grzybami

zapiekanki z grzybamiSkładniki:

  • 150 g mąki,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • 100 gram margaryny,
  • 250 gram grzybów,
  • cebula,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i kilka listków do dekoracji,
  • 50 ml mleka,
  • 100 g kwaśnej śmietany,
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, jajkiem i margaryną. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki.
Cebulę obieramy i siekamy. Część grzybów kroimy drobno, a część w większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy grzyby i cebulę i dusimy około 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Cienko rozwałkowujemy i wykładamy do natłuszczonych foremek. Mleko, śmietanę i 2 jajka mieszamy ,doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z podsmażonymi grzybami z cebulą. Mieszamy i wsypujemy natkę pietruszki. Nadzienie nakładamy na ciasto w foremkach. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20-25 minut. Przed podaniem dekorujemy listami natki pietruszki

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Sylwia Chmielewska

Polecamy Ci również

Zobacz także