Każdy, kto przyrządza posiłki w domu stara się, aby przygotowane potrawy były nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Producenci oferują nam naczynia coraz to nowszej generacji, wykonane z różnorodnych materiałów. Jakie zatem wybrać garnki do naszej kuchni, by nie szkodzić swojemu zdrowiu, dbać o zdrowie rodziny i środowisko naturalne?
Z czego robi się dziś garnki?
Garnki, rondle i patelnie wykonuje się
z wielu rodzajów stali, żeliwa, aluminium, ceramiki i szkła. Często spotyka się też garnki,
w których połączono wspomniane materiały ze sobą, np. ceramikę i stal. Właśnie od rodzaju zastosowanego w procesie produkcji materiału oraz wykorzystanej technologii wytwarzania zależy, ile dany garnek będzie ostatecznie kosztował. Niestety niska cena, którą bardzo często kieruje się wielu z nas podczas dokonywania wyboru nie powoduje, że nabywamy naczynia solidne i wpływające pozytywnie na jakość i walory odżywcze przygotowywanych w nich posiłków.
Garnek stanowi podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Używamy go niemal na co dzień, a nawet kilka razy dziennie. Powinien być zatem trwały, funkcjonalny oraz charakteryzować się wysoką jakością użytego na jego wykonanie materiału i estetycznym wyglądem zewnętrznym.
Z ostatnią z wymienionych cech naczyń kuchennych nie ma w ostatnim czasie większych problemów, ponieważ garnki (nawet tanie) prezentują się bardzo dobrze. Nie świadczy to jednak wcale o ich trwałości, a już tym bardziej o tym, jakie walory smakowe i odżywce potraw osiągniemy.
Garnki stalowe
Obecnie najpopularniejsze i najczęściej używane garnki. Do wyrobu tych najzwyklejszych używa się stali nierdzewnej chromowo-niklowej. Na spodzie takich garnków można znaleźć oznaczenie producenta mówiące o tym, w jakich proporcjach zastosowano chrom, a w jakich nikiel. Dzięki zwiększonej zawartości chromu naczynia stają się kwasoodporne i odporne na działanie wysokich temperatur. Ponadto nie rysują się, łatwo utrzymać je w czystości oraz, co ważne, nie chłoną zapachów przyrządzanych w nich potraw. Zdaniem specjalistów zdrowa stal, to wyłącznie stal wysokiej jakości. Takie produkty powinny w każdym przypadku zawierać gwarancję bezpieczeństwa, jaką
w przypadku naczyń kuchennych jest atest Państwowego Zakładu Higieny.
Najnowocześniejsza technologia produkcji garnków w naszym kraju zakłada stosowanie do ich wykonania ferromagnetycznej stali w połączeniu z ceramiką i jonami srebra. Dzięki takiemu procesowi wykonania naczynia są idealnie gładkie, higieniczne i dodatkowo antybakteryjne. Nadają się zarówno do gotowania na piecach tradycyjnych, jak i na kuchenkach indukcyjnych oraz sensorowych. Można w nich nie tylko gotować, ale również podawać i przechowywać potrawy. Dzięki antybakteryjnej powłoce jedzenie stosunkowo długo zachowuje świeżość i smak.
Garnki żeliwne
To właśnie z żeliwa odlewa się niezbędne w kuchni chińskiej woki. Doskonałe naczynia do gotowania, duszenia i pieczenia na tzw. wolnym ogniu. Sprawdzają się zarówno do gotowania na kuchenkach gazowych, jak i w ogniskach. Mogą mieć wewnętrzną powłokę z teflonu, ceramiki, mogą być pokryte emalią. Dostępne są też garnki bez żadnej warstwy wewnętrznej.
Użytkowanie garnków żeliwnych nie ma negatywnego wpływu na przyrządzane w nich potrawy.
Garnki z żeliwa są ciężkie i wymagają pracochłonności w utrzymaniu ich w czystości. Po każdorazowym użyciu należy wytrzeć je do sucha i nasmarować olejem roślinnym. Brak tych zabiegów spowoduje, że garnki zardzewieją.
Agnieszka Grzelaz
ja mam garnki stalowe ze sklepu Dajar, kupiłam zestaw Taurus, bardzo mi się spodobały, poza tym wyglądały na solidne i dobre, dobrze mi sie w nich gotuje, super sie sprawdzaja.
agati88
Ja z kolei mam zestaw philipiaka. Służy mi już ponad 3 lata i wygląda jak nowy.Uchwyty tak samo sie trzymają, a z czyszczeniem nie ma problemu.
kaziuk
Philipiaka to można tylko na pokazach kupić czy w taki zwykłych sklepach?
Marta Kowalewska
Naczynia marki Philipiak można zakupić nie tylko na pokazach. Inna możliwością ich nabycia jest skorzystanie ze sklepu internetowego lub zakup ich w jednym z salonów stacjonarnych w największych miastach kraju.
Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK