Żeberka

Żeberka
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Kilogram chudych żeberek, 4/6 ząbków czosnku, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy, 200 ml piwa
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria pieczeń, danie mięsne, danie główne
Metoda gotowania marynowanie, pieczenie
Ilość kalorii 480

żeberkaWykonanie:

Z oliwy, roztartych ziół prowansalskich, czosnku przeciśniętego przez praskę oraz soli i pieprzu zrób marynatę i natrzyj nią mięso. Najlepiej aby tak przyprawione mięso leżakowało przynajmniej kilka godzin. Następnie wyłóż żeberka do naczynia do zapiekania  i podlej połową piwa. Wstaw naczynie do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piecz przez około 90 minut. Co jakiś czas podlewaj żeberka pozostałym piwem.

Podanie:

Takie żeberka najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami. Dzięki temu możemy zrobić gotowe danie w całości w piekarniku. A tak naprawdę nie wymaga ono od nas wielkich nakładów pracy.

Uwaga
Piwo jakiego użyjesz do podlewania mięsa ma spore znaczenie. Najlepsze jest delikatne jasne piwo, jednak doskonale nada się również ciemne piwo jęczmienne czy smakowe.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: thekitchn.com

Polecamy Ci również

Zobacz także