Żeberka
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Kilogram chudych żeberek, 4/6 ząbków czosnku, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy, 200 ml piwa |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | pieczeń, danie mięsne, danie główne |
Metoda gotowania | marynowanie, pieczenie |
Ilość kalorii | 480 |
Wykonanie:
Z oliwy, roztartych ziół prowansalskich, czosnku przeciśniętego przez praskę oraz soli i pieprzu zrób marynatę i natrzyj nią mięso. Najlepiej aby tak przyprawione mięso leżakowało przynajmniej kilka godzin. Następnie wyłóż żeberka do naczynia do zapiekania i podlej połową piwa. Wstaw naczynie do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piecz przez około 90 minut. Co jakiś czas podlewaj żeberka pozostałym piwem.
Podanie:
Takie żeberka najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami. Dzięki temu możemy zrobić gotowe danie w całości w piekarniku. A tak naprawdę nie wymaga ono od nas wielkich nakładów pracy.
Uwaga
Piwo jakiego użyjesz do podlewania mięsa ma spore znaczenie. Najlepsze jest delikatne jasne piwo, jednak doskonale nada się również ciemne piwo jęczmienne czy smakowe.

pomysł na obiad, żeberka, żeberka wieprzowe, żeberka przepisy, żeberka pieczone, przepis na żeberka, żeberka w piwie
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: thekitchn.com
Zobacz także