Żeberka duszone

Żeberka duszone
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 80 dkg chudych żeberek wieprzowych, 4 cebule, sól, pieprz, majeranek, 2-3 suszone grzyby, tłuszcz do smażenia, 2 łyżki mąki, woda
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria danie główne, danie mięsne
Metoda gotowania smażenie, duszenie
Ilość kalorii 230

żeberka duszoneWykonanie:

Żeberka pokrój na porcje, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw na chociaż pół godziny do lodówki. Po tym czasie obsmaż je na mocno rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę, wymieszaj, przesmaż przez około 2 minuty, po czym dodaj około szklanki wody oraz rozkruszone grzyby. Zmniejszy ogień i duś całość na niewielkim ogniu. Co pewien czas uzupełniaj płyn i dolewaj wodę.
Kiedy mięso będzie miękkie, z mąki i wody przygotuj klasyczną zaklepkę i przygotuj sos.

Podanie:

Żeberka doskonale smakują zarówno z ziemniakami z wody, jak i z wszelkimi kaszami czy kluskami. Natomiast z dodatków warzywnych warto jest sięgnąć po buraczki lub ogórki kiszone.

Uwaga
Aby mięso było jeszcze bardziej aromatyczne, zamiast wody możemy używać wszelkich bulionów warzywnych czy wieprzowych lub mieszankę wody z czerwonym winem.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: bennydoro.com

Polecamy Ci również

Zobacz także