Żeberka duszone
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 80 dkg chudych żeberek wieprzowych, 4 cebule, sól, pieprz, majeranek, 2-3 suszone grzyby, tłuszcz do smażenia, 2 łyżki mąki, woda |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | danie główne, danie mięsne |
Metoda gotowania | smażenie, duszenie |
Ilość kalorii | 230 |
Wykonanie:
Żeberka pokrój na porcje, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw na chociaż pół godziny do lodówki. Po tym czasie obsmaż je na mocno rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę, wymieszaj, przesmaż przez około 2 minuty, po czym dodaj około szklanki wody oraz rozkruszone grzyby. Zmniejszy ogień i duś całość na niewielkim ogniu. Co pewien czas uzupełniaj płyn i dolewaj wodę.
Kiedy mięso będzie miękkie, z mąki i wody przygotuj klasyczną zaklepkę i przygotuj sos.
Podanie:
Żeberka doskonale smakują zarówno z ziemniakami z wody, jak i z wszelkimi kaszami czy kluskami. Natomiast z dodatków warzywnych warto jest sięgnąć po buraczki lub ogórki kiszone.
Uwaga
Aby mięso było jeszcze bardziej aromatyczne, zamiast wody możemy używać wszelkich bulionów warzywnych czy wieprzowych lub mieszankę wody z czerwonym winem.

pomysł na obiad, żeberka przepisy, żeberka duszone, żeberka duszone w sosie, żeberka duszone przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: bennydoro.com
Zobacz także