Żeberka w kapuście
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | kilogram chudych żeberek, 1 kg kapusty kiszonej, listek laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, majeranek, kminek, cząber, 4 ząbki czosnku, 2 cebule, kilka łyżek oliwy, 2 łyżki mąki, sól i pieprz |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4-5 porcji |
Kategoria | danie mięsne, obiad |
Metoda gotowania | smażenie, pieczenie |
Ilość kalorii | 260 |
Wykonanie:
Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do niego zioła i sól, utrzyj wszystko na złączoną maź. Natrzyj nią oczyszczone żeberka i odstaw je na kilka godzin do lodówki. Następnie żeberka oprósz mąką i usmaż na niewielkiej ilości tłuszczu na złoto. Na pozostałym tłuszczu przesmaż cebulę pokrojoną w piórka. Usmażoną cebulę wymieszaj z kulkami ziela angielskiego i poszatkowaną kapustą kiszoną.
Naczynie żaroodporne wyłóż połową kapusty, następnie ułóż żeberka i przykryj je resztą kapusty. Dodaj około 100 ml wody i piecz w przykrytym naczyniu przez około 75 minut w temperaturze 200 stopni.
Podanie:
Żeberka są klasycznym polskim daniem obiadowym, dlatego najlepiej smakują i prezentują się w towarzystwie ziemniaków z wody.
Uwaga
Warto odkryć naczynie około 20 minut przed końcem pieczenia, wtedy żeberka bardziej się upieką niż uduszą.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: simplyrecipes.com
Zobacz także