Żeberka w kapuście

Żeberka w kapuście
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki kilogram chudych żeberek, 1 kg kapusty kiszonej, listek laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, majeranek, kminek, cząber, 4 ząbki czosnku, 2 cebule, kilka łyżek oliwy, 2 łyżki mąki, sól i pieprz
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 4-5 porcji
Kategoria danie mięsne, obiad
Metoda gotowania smażenie, pieczenie
Ilość kalorii 260

żeberka w kapuścieWykonanie:

Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do niego zioła i sól, utrzyj wszystko na złączoną maź. Natrzyj nią oczyszczone żeberka i odstaw je na kilka godzin do lodówki. Następnie żeberka oprósz mąką i usmaż na niewielkiej ilości tłuszczu na złoto. Na pozostałym tłuszczu przesmaż cebulę pokrojoną w piórka. Usmażoną cebulę wymieszaj z kulkami ziela angielskiego i poszatkowaną kapustą kiszoną.
Naczynie żaroodporne wyłóż połową kapusty, następnie ułóż żeberka i przykryj je resztą kapusty. Dodaj około 100 ml wody i piecz w przykrytym naczyniu przez około 75 minut w temperaturze 200 stopni.

Podanie:

Żeberka są klasycznym polskim daniem obiadowym, dlatego najlepiej smakują i prezentują się w towarzystwie ziemniaków z wody.

Uwaga
Warto odkryć naczynie około 20 minut przed końcem pieczenia, wtedy żeberka bardziej się upieką niż uduszą.

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: simplyrecipes.com

Polecamy Ci również

Zobacz także