Zebra
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej, szklanka cukru kryształu, szklanka oleju słonecznikowego lub winogronowego, 5 małych lub 6 dużych jajek, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka mleka, opcjonalnie może być woda, najlepiej gazowana, 2/3 łyżki kakao |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 24 cm |
Kategoria | deser, ciasto |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 420 |
Wykonanie:
Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę dodając porcjami cukier, gdy uzyskają pożądaną konsystencję dodaj żółtka. Na minimalnych obrotach miksera wymieszaj masę, dodaj olej i mieszaj do połączenia składników, następnie dodaj przesianą mąkę, skrobię
i proszek do pieczenia, cały czas mieszaj. Na koniec dodaj mleko lub wodę, jednak rób to porcjami by ciasto nie było zbyt luźne. Podziel masę na dwie części, jedną zostaw białą, a do drugiej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy wylej masę. Sposób na ciasto zebrę jest taki by ciasto nakładać naprzemiennie po jednej łyżce białego i czarnego. Zaczynamy wykładając ciasto na środek, ono samoistnie się rozlewa na całą formę.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pierwsze 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze przez 40 minut.
Uwaga
Do białej części ciasta można dodać olejki aromatyczne, doskonale sprawdzi się śmietankowy, wanilinowy cz rumowy, dzięki temu ciasto nabierze bardziej zdecydowanego smaku.

zebra, zebra ciasto, zybkie ciasto, zebra ciasto przepis, zebra ciasto z oliwą przepis, desery ciasto zebra, przepisy kulinarne zebra
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: qhasia.blogspot.com
Zobacz także