Zebra

0
Zebra
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej, szklanka cukru kryształu, szklanka oleju słonecznikowego lub winogronowego, 5 małych lub 6 dużych jajek, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka mleka, opcjonalnie może być woda, najlepiej gazowana, 2/3 łyżki kakao
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 24 cm
Kategoria deser, ciasto
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 420

zebraWykonanie:

Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę dodając porcjami cukier, gdy uzyskają pożądaną konsystencję dodaj żółtka. Na minimalnych obrotach miksera wymieszaj masę, dodaj olej i mieszaj do połączenia składników, następnie dodaj przesianą mąkę, skrobię
i proszek do pieczenia, cały czas mieszaj. Na koniec dodaj mleko lub wodę, jednak rób to porcjami by ciasto nie było zbyt luźne. Podziel masę na dwie części, jedną zostaw białą, a do drugiej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy wylej masę. Sposób na ciasto zebrę jest taki by ciasto nakładać naprzemiennie po jednej łyżce białego i czarnego. Zaczynamy wykładając ciasto na środek, ono samoistnie się rozlewa na całą formę.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pierwsze 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze przez 40 minut.

Uwaga
Do białej części ciasta można dodać olejki aromatyczne, doskonale sprawdzi się śmietankowy, wanilinowy cz rumowy, dzięki temu ciasto nabierze bardziej zdecydowanego smaku.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: qhasia.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także