Zielone curry z kurczakiem
Składniki pasty curry:
- pęczek świeżej kolendry,
- 2 łyżeczki ziaren kolendry (stłuczone
w moździerzu), - 2 ząbki czosnku,
- korzeń imbiru,
- 2 cebule dymki,
- garść trawy cytrynowej,
- 1 lub 2 świeże papryczki chili,
- proszek curry,
- 1 łyżka cynamonu lub kardamonu,
- 10-15 listków limonki kafir,
- kilka listków świeżej bazylii,
- łyżka cukru trzcinowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
Pozostałe składniki:
- 300 ml. mleka kokosowego,
- warzywa do wyboru (przynajmniej dwa różnokolorowe): czerwona/ zielona/ żółta papryka, cukinia, bakłażan, zielony groszek cukrowy, okra, fasolka szparagowa, w sezonie polecam świeże szparagi),
- filety z piersi kurczaka oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób przyrządzania:
W blenderze miksujemy wszystkie składniki pasty, do uzyskania jednolitej masy. Do rozgrzanej na patelni oliwy dodajemy zawartość blendera, dodajemy połowę mleka kokosowego i warzywa (ok. 15 minut). Dodajemy resztę mleka kokosowego. Wrzucamy pokrojone w kostkę mięso kurczaka, gotujemy razem ok. 8-10 minut.
Najlepiej smakuje z ryżem, plackami ryżowymi lub makaronowym ryżowym zabarwionym na żółto curry.

obiad, kurczak przepisy, dania z kurczaka, obiad przepisy, obiad przepisy kulinarne, dania z kurczakiem, co na obiad, dania mięsne, kurczak curry
Autor: kasiaaisak
Zdjęcia: easychickenrecipee.com
Zobacz także