Zielone curry z kurczakiem

Składniki pasty curry:

  • zielone curry z kurczakiempęczek świeżej kolendry,
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry (stłuczone
    w moździerzu),
  • 2 ząbki czosnku,
  • korzeń imbiru,
  • 2 cebule dymki,
  • garść trawy cytrynowej,
  • 1 lub 2 świeże papryczki chili,
  • proszek curry,
  • 1 łyżka cynamonu lub kardamonu,
  • 10-15 listków limonki kafir,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • łyżka cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,

Pozostałe składniki:

  • 300 ml. mleka kokosowego,
  • warzywa do wyboru (przynajmniej dwa różnokolorowe): czerwona/ zielona/ żółta papryka, cukinia, bakłażan, zielony groszek cukrowy, okra, fasolka szparagowa, w sezonie polecam świeże szparagi),
  • filety z piersi kurczaka oliwa z oliwek do smażenia.

Sposób przyrządzania:

W blenderze miksujemy wszystkie składniki pasty, do uzyskania jednolitej masy. Do rozgrzanej na patelni oliwy dodajemy zawartość blendera, dodajemy połowę mleka kokosowego i warzywa (ok. 15 minut). Dodajemy resztę mleka kokosowego. Wrzucamy pokrojone w kostkę mięso kurczaka, gotujemy razem ok. 8-10 minut.

Najlepiej smakuje z ryżem, plackami ryżowymi lub makaronowym ryżowym zabarwionym na żółto curry.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: kasiaaisak

Zdjęcia: easychickenrecipee.com

Polecamy Ci również

Zobacz także