Złoto Kolumba

Kukurydza jest jedną z najpowszechniej uprawianych roślin na świecie. Idealnie sprawdza się jako smaczna przekąska lub składnik dań głównych i sałatek. Pochodzi z Meksyku.

kukurydzaO istnieniu kukurydzy Europa po raz pierwszy dowiedziała się od Krzysztofa Kolumba w 1492 roku, który odkrył jej uprawę na Kubie. Nazwał ją "mais" – od indiańskiej nazwy "machiz". Przypuszcza się, że przywiózł on pierwsze nasiona kukurydzy do Hiszpanii podczas swojej drugiej wyprawy na kontynent. W Polsce kukurydza pojawiła się później, bo w XVII lub na początku XVIII wieku. Ma nie tylko bogate walory smakowe, ale także wysoką zawartość substancji odżywczych. Jej złociste ziarna zawierają od 60 do 70% skrobi i od 9 do 14% białka. Kukurydza jest pożywna i bogata w witaminy z grupy B oraz D, E, A i K. Ziarna tej rośliny są źródłem licznych minerałów: potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, wapnia, cynku oraz selenu, dzięki którym mają właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi i pozytywnie wpływają na pracę serca oraz układ kostny i nerwowy. Pomimo wielu zalet zdrowotnych, kukurydza cukrowa nie jest tak popularna i doceniana w kuchni polskiej jak inne warzywa. Potrawy z tej rośliny są istotną częścią diety w różnych regionach świata i powinny również w naszym kraju stanowić ważny element racjonalnego i urozmaiconego sposobu odżywiania się. Ze względu na dość krótki okres występowania świeżej kukurydzy w sklepach, z powodzeniem możemy wykorzystać kukurydzę z puszki.

Oceń artykuł
5,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: d'aucy

Polecamy Ci również

Zobacz także