Zupa botwinkowa

0
zupa botwinkowa

Składniki:

  • 600 g botwiny (buraczki i łodyżki),
  • 600 g ziemniaków,
  • 1,7 l bulionu,
  • 1 cebula,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól ,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:
Botwinę obrać i pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Warzywa zalać bulionem, dodać majeranek i gotować. Włoszczyznę drobno posiekać, cebulę pokroić w półplastry, dosypać do zupy. Wszystko gotować, aż warzywa będą miękkie. Do smaku doprawi solą i pieprzem. Zagęścić zupę, śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wywaru. Dodać do zupy i zagotować.

zupa botwinkowa

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Monika Piekarska

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Monika Piekarska

Polecamy Ci również

Zobacz także