Zupa botwinkowa

Składniki:
- 600 g botwiny (buraczki i łodyżki),
- 600 g ziemniaków,
- 1,7 l bulionu,
- 1 cebula,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 2 łyżki majeranku,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- sól ,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Botwinę obrać i pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Warzywa zalać bulionem, dodać majeranek i gotować. Włoszczyznę drobno posiekać, cebulę pokroić w półplastry, dosypać do zupy. Wszystko gotować, aż warzywa będą miękkie. Do smaku doprawi solą i pieprzem. Zagęścić zupę, śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wywaru. Dodać do zupy i zagotować.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Monika Piekarska

przepis na zupę, zupa botwinkowa, zupa z botwiny, zupa z botwiny przepis, przepis na zupę z botwiny
Autor: Monika Piekarska
Zobacz także