Zupa cebulowa
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 30 dkg cebuli, 50 gram masła, łyżka mąki, odrobina cukru, niepełna szklanka białego wytrawnego wina, litr czystego bulionu, 10 dkg startego sera, bagietka, przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, natka pietruszki |
Kuchnia | francuska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | zupa, danie obiadowe |
Metoda gotowania | smażenie, gotowanie, zapiekanie |
Ilość kalorii | 75 |
Wykonanie:
W garnku podgrzewaj na małym ogniu bulion. Na rondelku rozpuść masło, dodaj do niego pokrojoną w talarki paprykę i zeszklij. Gdy będzie złocista dodaj sól, pieprz, paprykę, cukier i mąkę wymieszaj wszystko, dolej wino i równomiernie wymieszaj by nie powstały kluski. Przykryj rondel i zaczekaj, aż część wina odparuje. Do wrzącego bulionu dodaj zawartość rondla, wymieszaj i gotuj ma słabym ogniu przynajmniej pół godziny. Zupę wlej do bulionówek, połóż na nią kawałek bagietki lub grzanki i oprósz serem. Zapiecz w piekarniku przez kilka minut, aż ser się rozpuści.
Podanie:
Zupę cebulową można podać w postaci kremu, wystarczy odparować część płynu i zmiksować zupę by nie było w niej grudek, w razie konieczności można ją zagęścić mąką lub śmietaną.

zupa cebulowa, zupa cebulowa krem, zupa cebulowa przepis, zupa cebulowa z grzankami i serem, pyszna zupa cebulowa
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: recipesinindia.com
Zobacz także