Zupa cebulowa

Zupa cebulowa
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 30 dkg cebuli, 50 gram masła, łyżka mąki, odrobina cukru, niepełna szklanka białego wytrawnego wina, litr czystego bulionu, 10 dkg startego sera, bagietka, przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, natka pietruszki
Kuchnia francuska
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria zupa, danie obiadowe
Metoda gotowania smażenie, gotowanie, zapiekanie
Ilość kalorii 75

zupa cebulowaWykonanie:

W garnku podgrzewaj na małym ogniu bulion. Na rondelku rozpuść masło, dodaj do niego pokrojoną w talarki paprykę i zeszklij. Gdy będzie złocista dodaj sól, pieprz, paprykę, cukier i mąkę wymieszaj wszystko, dolej wino i równomiernie wymieszaj by nie powstały kluski. Przykryj rondel i zaczekaj, aż część wina odparuje. Do wrzącego bulionu dodaj zawartość rondla, wymieszaj i gotuj ma słabym ogniu przynajmniej pół godziny. Zupę wlej do bulionówek, połóż na nią kawałek bagietki lub grzanki i oprósz serem. Zapiecz w piekarniku przez kilka minut, aż ser się rozpuści.

Podanie:

Zupę cebulową można podać w postaci kremu, wystarczy odparować część płynu i zmiksować zupę by nie było w niej grudek, w razie konieczności można ją zagęścić mąką lub śmietaną.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: recipesinindia.com

Polecamy Ci również

Zobacz także