Zupa curry z kurczakiem

Zupa curry z kurczakiem

Składniki:

  • zupa curry z kurczakiemrosół drobiowy,
  • 300g piersi kurczaka,
  • 1 limonka,
  • 1 szt trawy cytrynowej,
  • 200ml mleka kokosowego,
  • 5g czosnku,
  • 100g cebuli,
  • 80g pora,
  • 100g marchwi,
  • 1 szt. banana,
  • imbir Kamis,
  • chili Kamis,
  • curry Kamis,
  • sól Kamis
  • 1 opakowanie papieru ryżowego,
  • mix sałat Fit&Easy,
  • olej

Sposób przyrządzania:

Warzywa tniemy w zapałkę i smażymy na oleju z dodatkiem chili i imbiru, a następnie zalewamy bulionem. Do tego dodajemy rozgniecioną trawę cytrynową, skórkę z limonki i gotujemy około 20 min. Umytą pierś kurczaka tniemy w drobną kostkę, przyprawiamy curry i smażymy na oleju pod koniec smażenia dodajemy plastry banana.
Z zupy wyciągamy trawę cytrynowa dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze  3 minuty.
Papier ryżowy moczymy w zimnej wodzie układamy na nim mix sałat i zawijamy formując roladki - sajgonki. Na talerzu układamy kurczaka z bananem, zalewamy zupą i podajemy z sajgonkami.

Oceń artykuł
4,50 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Drugie Warsztaty Kulinarne

Polecamy Ci również

Zobacz także