Zupa czosnkowa
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 8 ząbków czosnku, 1 litr bulionu warzywnego, 50 gram serka topionego, sól, pieprz, 8 kromek chleba tostowego, 2 łyżki oliwy, 50 gram startego żółtego sera |
Kuchnia | francuska, uniwersalna, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | zupa, przekąska, kolacja |
Metoda gotowania | gotowanie, smażenie |
Ilość kalorii | 110 |
Wykonanie:
Czosnek obierz z łupinek. 7 ząbków czosnku posiekaj drobno i przesmaż na niewielkiej ilości oliwy. Bulion wlej do garnka i ustaw na niewielkim ogniu, do ciepłego bulionu dodaj podsmażony czosnek oraz serek topiony, dodaj niewielką ilość soli i sporo pieprzu. Gotuj na niewielkim ogniu około 20 minut. W tym czasie przygotuj grzanki. Chleb tostowy pokrój na małe kawałki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i dodaj do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wrzuć szybko grzanki i przesmaż całość, aż grzanki się zrumienią.
Podanie:
Zupę czosnkową nalej do bulionówek, oprósz serem i posyp grzankami.

zupa czosnkowa, zupa czosnkowa krem, zupa czosnkowa z grzankami, zupa czosnkowa z serem, zupa czosnkowa z serem i grzankami
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: videojug.com
Zobacz także