Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 8 ząbków czosnku, 1 litr bulionu warzywnego, 50 gram serka topionego, sól, pieprz, 8 kromek chleba tostowego, 2 łyżki oliwy, 50 gram startego żółtego sera
Kuchnia francuska, uniwersalna, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria zupa, przekąska, kolacja
Metoda gotowania gotowanie, smażenie
Ilość kalorii 110

Wykonanie:

Czosnek obierz z łupinek. 7 ząbków czosnku posiekaj drobno i przesmaż na niewielkiej ilości oliwy. Bulion wlej do garnka i ustaw na niewielkim ogniu, do ciepłego bulionu dodaj podsmażony czosnek oraz serek topiony, dodaj niewielką ilość soli i sporo pieprzu. Gotuj na niewielkim ogniu około 20 minut. W tym czasie przygotuj grzanki. Chleb tostowy pokrój na małe kawałki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i dodaj do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wrzuć szybko grzanki i przesmaż całość, aż grzanki się zrumienią.

Podanie:

Zupę czosnkową nalej do bulionówek, oprósz serem i posyp grzankami.

zupa czosnkowa

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: videojug.com

Polecamy Ci również

Zobacz także