Zupa fasolowa
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Włoszczyzna: 3 marchewki, korzeń pietruszki, ćwierć korzenia selera, kawałek pora. Porcja rosołowa drobiowa lub element wieprzowy na zupę. 40 dkg fasolki szparagowej, 4 średnie ziemniaki. Listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, gałka muszkatołowa. |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | zup |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 60 |
Wykonanie:
Z włoszczyzny i mięsa ugotuj wywar z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego i pieprzu ziarnistego, wszystkie warzywa oprócz marchewki gotuj w całości, natomiast marchewkę pokrój w talarki. Gdy wywar będzie gotowy dodaj pokrojoną w około centymetrowe kawałki fasolkę i ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyłów z zupy por, pietruszkę i seler oraz mięso, mięso obierz i dodaj do zupy. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej, jeśli lubisz zabiel śmietaną.

zupa fasolowa, zupa fasolowa przepis, zupa fasolowa tradycyjna, przepisy kulinarne zupa fasolowa, gotowanie zupa fasolowa
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: closetcooking.com
Zobacz także