Zupa grzybowa
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 60 gram suszonych prawdziwków, litr bulionu warzywnego, cebula, 150 ml śmietanki, sól, pieprz, 25 gram masła, 2 łyżki mąki pszennej, natka pietruszki |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | przystawka, zupa, kolacja, danie wigilijne |
Metoda gotowania | gotowanie, smażenie |
Ilość kalorii | 140 |
Wykonanie:
Grzyby zalej około litrem wody i odstaw najlepiej na całą noc. Kiedy grzyby namokną zagotuj i gotuj przez 10 minut. Następnie odsącz z wody, którą koniecznie zostaw w garnku. Grzyby osusz na sitku, w tym czasie posiekaj drobno cebulkę. Osuszone grzyby posiekaj drobno. Na patelni rozpuść masło, dodaj grzyby i przesmaż je przez kilka minut, dodaj pokrojoną cebulkę, kiedy będzie szklista dodaj mąkę i wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj porcjami wodę w której gotowały się grzyby, ciągle mieszając, tak aby nie powstały kluski. Gdy zużyjesz połowę wody, dodaj zawartość patelni do garnka z resztą wody, dodaj litr bulionu warzywnego i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez kwadrans co chwilę mieszając. Bezpośrednio przed podaniem dodaj śmietankę i oprósz natką pietruszki.
Podanie:
Taką aromatyczną zupę grzybową warto zmiksować blenderem by powstał pyszny krem.
Z powodzeniem możemy podać go z grzankami czy groszkiem ptysiowym, jednak najlepiej smakuje z kluskami lanymi.

zupa grzybowa, zupa grzybowa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa z makaronem, zupa grzybowa wigilijna, zupa grzybowa krem
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: eatlivetravelwrite.com
Zobacz także