Zupa grzybowa

Zupa grzybowa
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 60 gram suszonych prawdziwków, litr bulionu warzywnego, cebula, 150 ml śmietanki, sól, pieprz, 25 gram masła, 2 łyżki mąki pszennej, natka pietruszki
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria przystawka, zupa, kolacja, danie wigilijne
Metoda gotowania gotowanie, smażenie
Ilość kalorii 140

zupa grzybowaWykonanie:

Grzyby zalej około litrem wody i odstaw najlepiej na całą noc. Kiedy grzyby namokną zagotuj i gotuj przez 10 minut. Następnie odsącz z wody, którą koniecznie zostaw w garnku. Grzyby osusz na sitku, w tym czasie posiekaj drobno cebulkę. Osuszone grzyby posiekaj drobno. Na patelni rozpuść masło, dodaj grzyby i przesmaż je przez kilka minut, dodaj pokrojoną cebulkę, kiedy będzie szklista dodaj mąkę i wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj porcjami wodę w której gotowały się grzyby, ciągle mieszając, tak aby nie powstały kluski. Gdy zużyjesz połowę wody, dodaj zawartość patelni do garnka z resztą wody, dodaj litr bulionu warzywnego i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez kwadrans co chwilę mieszając. Bezpośrednio przed podaniem dodaj śmietankę i oprósz natką pietruszki.

Podanie:

Taką aromatyczną zupę grzybową warto zmiksować blenderem by powstał pyszny krem.
Z powodzeniem możemy podać go z grzankami czy groszkiem ptysiowym, jednak najlepiej smakuje z kluskami lanymi.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: eatlivetravelwrite.com

Polecamy Ci również

Zobacz także