Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki pół kilograma wołowiny, 2/3 cebule, 3 marchewki, 30 dkg ziemniaków, ćwierć selera, 10 dkg wędzonego boczku, 50 gram masła, pół czerwonej papryki, 10 dkg pieczarek, półtora litra bulionu , dwie łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawy: czosnek, pieprz, sól, kminek, papryka ostra, chilli, ziele angielskie, listek laurowy.
Kuchnia uniwersalna, rosyjska, węgierska
Wielkość przygotowywanej potrawy 8 porcji
Kategoria zupa, danie główne, danie obiadowe, kolacja, potrawa jednogarnkowa,
Metoda gotowania smażenie, duszenie, gotowanie
Ilość kalorii 360

Wykonanie:

Cebulę, boczek i wołowinę pokrój w kostkę. W dużym garnku rozpuść masło, przesmaż wołowinę, dodaj boczek i cebulę. Smaż do czasu, aż wyparuje cały płyn. W tym czasie pokrój w kosteczkę marchew, seler, paprykę i pieczarki. Dodaj do mięsa i zalej bulionem. Dodaj ziele angielskie, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu i gotuj. Ziemniaki pokrój w niewielką kostkę. Gdy mięso zmięknie dodaj do zupy koncentrat pomidorowy, rozmieszaj go dokładnie i dodaj ziemniaki. Dopraw papryką, kminkiem i czosnkiem. Gotuj jeszcze około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.

zupa gulaszowa

Podanie:

Zupa gulaszowa w większości przypadków jadana jest w wersji pikantnej i podawana z pieczywem.

Oceń artykuł
3,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Lily15, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także