Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki porcja rosołowa drobiowa lub elementy kurczaka, 4 ziemniaczki, 4 marchewki, biała część pora, ćwierć selera, korzeń pietruszki, pęczek koperku, kalarepa, ćwierć główki młodej kapusty, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, szczypta ostrej papryki, sól
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie główne, obiad, zupa, danie dietetyczne
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 38

zupa jarzynowaWykonanie:

Porcję rosołową lub dowolne elementy
z kurczaka umyj, włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie i listek laurowy i zagotuj na małym ogniu. Wszystkie warzywa obierz
i pokrój. Kapustę posiekaj drobno, oprósz niewielką ilością soli i odstaw. Ziemniaki i kalarepę pokrój w kostkę. Marchewkę i por w talarki, pietruszkę
i seler w paseczki. Kiedy z mięsa wytrąci się ścięte białko zbierz je i wylej, kiedy wywar będzie już klarowny dodaj marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziemniaki i kalarepę, gotuj wszystko pod przykryciem około 20 minut. Dodaj posiekaną kapustę i gotuj do jej miękkości. Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką i posyp obficie koperkiem.

Podanie:

Zupa jarzynowa to bardzo zdrowe i smaczne danie. Nie znajdziemy na nią nigdzie prawidłowego przepisu, wszystko dlatego, że kuchnia jest miejscem improwizacji. Wrzuć do garnka co tylko chcesz. Do podstawowego zestawu jakim jest włoszczyzna możesz dodać różnorodne warzywa. Ja często dorzucam trochę fasolki szparagowej czy kilka różyczek kalafiora czy brokułu. Jednak dysponując dojrzałymi pomidorami warto dodać je do takiej zupy, dodadzą ciekawego smaku
i nieznacznie zmienią kolor. Naprawdę warto.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: foodnetwork.com

Polecamy Ci również

Zobacz także