Zupa kalafiorowa
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | włoszczyzna: 3 marchewki, korzeń pietruszki, por, ćwierć selera, średni kalafior, 3 niewielkie ziemniaki, pęczek koperku, sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, gałka muszkatołowa, śmietana do zabielenia |
Kuchnia | polska, uniwersalna, danie dietetyczne, danie wegetariańskie |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | zupa, danie obiadowe |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 45 |
Wykonanie zupy kalafiorowej
Włoszczyznę przygotuj jak do rosołu, jednak marchewki pokrój w kostkę lub talarki czy słupki. Warzywa zalej wodą, wrzuć kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy i ziele angielskie, zagotuj. Ziemniaki pokrój w niewielką kostkę, dodaj do zupy. Kalafior podziel na różyczki i wrzuć do garnka z gotującą się zupą. Gdy warzywa będą już miękkie wyłów seler, pietruszkę i por. Dopraw do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową, zabiel śmietaną i posyp obficie koperkiem.
Warto wiedzieć: Jak uratować przesoloną zupę
Jak podać zupę kalafiorową?
Mięsna wersja zupy kalafiorowej najlepiej smakuje na wywarze wieprzowym. Obrane mięso można dodać do zupy by zwiększyć wartość energetyczną. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie by osoby lubiące mięso dodały do zupy wysokiej klasy parówki. Jednak, aby nie determinować smaku zupy, parówki powinny być zalane zupą chwilę przed podaniem.

zupa kalafiorowa, dobra zupa kalafiorowa, zupa kalafiorowa kalorie, zupa kalafiorowa przepis, przepis na zupę kalafiorową
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także