Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki włoszczyzna: 3 marchewki, korzeń pietruszki, por, ćwierć selera, średni kalafior, 3 niewielkie ziemniaki, pęczek koperku, sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, gałka muszkatołowa, śmietana do zabielenia
Kuchnia polska, uniwersalna, danie dietetyczne, danie wegetariańskie
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria zupa, danie obiadowe
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 45

zupa kalafiorowaWykonanie:

Włoszczyznę przygotuj jak do rosołu, jednak marchewki pokrój w kostkę lub talarki czy słupki. Warzywa zalej wodą, wrzuć kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy i ziele angielskie, zagotuj. Ziemniaki pokrój w niewielką kostkę, dodaj do zupy. Kalafior podziel na różyczki i wrzuć do garnka z gotującą się zupą. Gdy warzywa będą już miękkie wyłów seler, pietruszkę i por. Dopraw do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową, zabiel śmietaną i posyp obficie koperkiem.

Podanie:

Mięsna wersja zupy kalafiorowej najlepiej smakuje na wywarze wieprzowym. Obrane mięso można dodać do zupy by zwiększyć wartość energetyczną. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie by osoby lubiące mięso dodały do zupy wysokiej klasy parówki. Jednak, aby nie determinować smaku zupy, parówki powinny być zalane zupą chwilę przed podaniem.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: cauliflowerrecipes.co.uk

Polecamy Ci również

Zobacz także