Zupa krem z fasolki szparagowej

0
zupa krem z fasolki szparagowej

Składniki:

  • 50 dag fasolki szparagowej żółtej,
  • 50 dag fasolki szparagowej zielonej,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 15-20 dag masła,
  • 3 szklanki bulionu,
  • szczypta cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • proszkowana ostra papryka,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, czosnek drobno siekamy.
Przygotowujemy dwie oddzielne patelnie. Na każdej z nich szklimy na maśle połowę cebuli i czosnku. Do jednej patelni dodajemy fasolkę zieloną, do drugiej żółtą oraz szczyptę cukru i smażymy około 5 minut co pewien czas mieszając. Do każdej patelni wlewamy po półtorej szklanki bulionu i dusimy pod przykryciem , aż warzywa będą miękkie (20-30 minut).
Obie zupy blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nalewamy równocześnie z dwóch przeciwnych stron talerza, posypujemy mieloną papryką i dekorujemy natką.

zupa krem z fasolki szparagowej

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłał Grzegorz Rybkowski

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Grzegorz Rybkowski

Polecamy Ci również

Zobacz także