Zupa krem z fasolki szparagowej

Składniki:
- 50 dag fasolki szparagowej żółtej,
- 50 dag fasolki szparagowej zielonej,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 15-20 dag masła,
- 3 szklanki bulionu,
- szczypta cukru,
- sól,
- pieprz,
- proszkowana ostra papryka,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, czosnek drobno siekamy.
Przygotowujemy dwie oddzielne patelnie. Na każdej z nich szklimy na maśle połowę cebuli i czosnku. Do jednej patelni dodajemy fasolkę zieloną, do drugiej żółtą oraz szczyptę cukru i smażymy około 5 minut co pewien czas mieszając. Do każdej patelni wlewamy po półtorej szklanki bulionu i dusimy pod przykryciem , aż warzywa będą miękkie (20-30 minut).
Obie zupy blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nalewamy równocześnie z dwóch przeciwnych stron talerza, posypujemy mieloną papryką i dekorujemy natką.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłał Grzegorz Rybkowski

Autor: Grzegorz Rybkowski
Zobacz także