Zupa maślakowa

Składniki (dla 4-6 osób):
500 g mrożonych maślaków
1/4 pęczka włoszczyzny
200 g ziemniaków
1 cebula
50 g masła
100 ml śmietanki 30%
Przyprawy:
4 liście laurowe
Ziele angielskie – 3-5 sztuk
Pieprz czarny mielony
Sól morska w młynku
Sposób przyrządzania:
Włoszczyznę pokroić w paski, zalać wodą i ugotować wywar. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na maśle, dodać pokrojone w grube paski maślaki. Wszystko smażyć jeszcze przez kilka minut a następnie przełożyć do wywaru. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec wlać śmietanę, doprawić pieprzem i solą.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Kamis
Zobacz także