Zupa meksykańska

Zupa meksykańska
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 0,5 kg dobrej mielonej wołowiny, 3 różnokolorowe papryki, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, puszka pomidorów lub kilka świeżych dojrzałych, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, łyżeczka chilli, pół łyżeczki kuminu, 0,5 litra bulionu wołowego, 150 ml czerwonego wina, sól, pieprz, mąka kukurydziana do zagęszczenia, oliwa do smażenia, kolendra lub inne zioła
Kuchnia meksykańska, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie główne, zupa, danie jednogarnkowe, obiad, kolacja
Metoda gotowania smażenie, gotowanie
Ilość kalorii 320

Zupa meksykańska - zdjęcie 1Wykonanie:

Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na sporej ilości oliwy, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszaj i po minucie dodaj rozdrobnione mięso wołowe. Smaż do momentu, aż mięso się zrumieni
i nie będzie surowe, ale też zbyt suche. Podlej mięso winem i gotuj, aż płyn częściowo wyparuje. Paprykę oczyść, pokrój w niewielką kostkę i dodaj do mięsa, duś pod przykryciem, dodaj bulion. Dodaj kukurydzę
i fasolę z puszki wraz z zalewą oraz pomidory, wymieszaj wszystko i gotuj przez około 10 minut. Dodaj wszelkie przyprawy, wymieszaj i z mąki i wody zrób zaklepkę, by zagęścić zupę.

Podanie:

Zupa meksykańska, która króluje na naszych stołach tak naprawdę jest bardziej wodnistą wersją znanego chilli con carne. Do zupy dodajemy więcej kukurydzy i spożywamy w trochę innej formie. Jednak warto pamiętać, że taka wersja meksykańskiej kuchni zyskuje przede wszystkim na przyprawach i to one tworzą ten specyficzny aromat.

UWAGA
Etap duszenia mięsa w winie można opuścić, szczególnie jeśli nie przepadamy za specyficznym aromatem uzyskanym dzięki temu zabiegowi.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: tastefood.info

Polecamy Ci również

Zobacz także