Zupa migdałowa

0
Zupa migdałowa

Składniki:

  • zupa migdałowa1l pełnotłustego mleka,
  • 400g mielonych migdałów,
  • 2 płaskie łyżki cukru,
  • 2 płaskie łyżki kaszy manny błyskawicznej,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 laska wanilii.

Mleko wlać do garnka i wsypać mielone migdały, dodać cukier i masło, podgrzać do wrzenia, cały czas mieszając. Do wrzącego mleka wsypać kaszę mannę, zagotować około 3 minuty. Laskę wanilii przekroić, wydrążyć z niej ziarenka
i dodać je do zupy, dodać również wydrążoną laskę. Dobrze wymieszać, zupę podawać na gorąco
z uszkami z makiem.
 
 
Uszka z mlekiem
(porcja na około 100 szt. – po zrobieniu można zamrozić część)
Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 130ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 50g miękkiego masła

Nadzienie:

  • 200g gotowej masy makowej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka miodu (może być sztuczny)

Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto i włożyć je na chwilę w folię aluminiową.
Masę makową wymieszać z miodem i żółtkiem.
Ciasto podzielić na części i każdą z nich rozwałkowywać na cienki placek, wykrajać szklanką lub specjalną wycinaczką małe kółeczka, nakładać odrobinę masy, zaklejać i nadawać pierożkom kształt uszek. Uszka kłaść na tacy wysypanej mąką. W garnku zagotować osoloną wodę z olejem, wkładać po kilkanaście uszek i gotować około 3 minuty od spłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową, a potem przekładać na talerz.
Jeśli chcemy uszka przechowywać to po wyjęciu z garnka wkładamy je od razu do miski z lodowatą wodą, nie będą się sklejały.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Dominika Lewandowska

Polecamy Ci również

Zobacz także