Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki pęczek włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler, por, dwie cebule, pół kilograma pieczarek, 50 gram masła, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy, 100 ml słodkiej śmietany, 50 gram gęstej kwaśnej śmietany, zioła: estragon, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki
Kuchnia polska, francuska, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria zupa, przystawka, danie główne
Metoda gotowania gotowanie, duszenie
Ilość kalorii 65

zupa pieczarkowaWykonanie:

Z włoszczyzny ugotuj bulion, w tym celu oczyść i pokrój warzywa na kawałki, zalej zimną wodą i ugotuj do miękkości warzywa. Dodaj listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziele angielskie.
Pieczarki oczyść, wybierz kilka najmniejszych i odłóż, resztę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, dodaj starte pieczarki, duś przez kilka minut i przełóż do miseczki. Pieczarki w pozostałe w całości obsmaż na maśle i dodaj do gotującego się bulionu. Do miseczki z uduszonymi pieczarkami wlej słodką śmietanę i zmiksuj wszystko blenderem na krem. Jeśli chcesz by powstał krem z pieczarek zmiksuj również warzywa z bulionu z wyjątkiem pieczarek. Powstałą masę przelej do ugotowanego już wywaru, dopraw do smaku dość dużą ilością pieprzu, solą i ziołami. Duś przez chwilę i gotowe. Do gotowych porcji zupy pieczarkowej dodaj kleks z gęstej śmietany i obsyp dość obficie natką pietruszki.

Podanie:

Zupa pieczarkowa może zostać podana z makaronem, zacierkami lub grzankami. Wszystko zależy od tego jakiej konsystencji wyszła nam zupa oraz czy chcemy mieć tylko przystawkę czy główne danie. W sytuacji gdy chcemy zrobić zupę na wywarze mięsnym najlepiej by był to rosół drobiowy, do tego celu możemy wykorzystać nawet resztę zupy z poprzedniego dnia. W tym wypadku musimy tylko obsmażyć i udusić pieczarki i dodać do gotowego bulionu, co znacznie skraca czas przygotowania obiadu.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: thibeaultstablerecipes.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także