Zupa pomidorowa

Zupa przygotowywana na bazie rosołu lub bulionu z warzyw. Głównym składnikiem, nadającym smak są świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy.
Składniki:
- kawałek mięsa (skrzydełka kurczaka, udko kurczaka lub porcja rosołowa)
- włoszczyzna
- koncentrat pomidorowy
- jarzynka
- kostka rosołowa
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
- odrobinę cukru do smaku
- makaron lub ryż
Mięso dokładnie umyć i włożyć do garnka z wodą, gotować na małym ogniu. Zebrać szum, który się zgromadził. Następnie posolić wodę, dodać ziele angielskie i liść laurowy, kostkę rosołową, jarzynkę, cebulę (przypaloną na gazie) oraz włoszczyznę. Jak już warzywa będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Do smaku można zupę lekko posłodzić. Podawać z ryżem lub makaronem.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także