Zupa rybna

Zupa rybna
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Głowy i ogony z dwóch ryb, najlepiej karpia. Włoszczyzna: 2/3 marchewki, korzeń pietruszki, ćwierć korzenia selera, por. Listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Sól i pieprz do smaku. Dwie łyżki mąki pszennej, garść rodzynek, natka pietruszki.
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria przystawka, zupa, danie wigilijne
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 130

zupa rybnaWykonanie:

Głowy i ogony, wraz z kilkoma centymetrami mięsa wyczyść, usuń błony, łuski i oczy, zalej dwoma litrami zimnej wody, dodaj przyprawy i zagotuj. Dodaj włoszczyznę i ugotuj normalny wywar. Na sam koniec gotowania wyłów rybę i warzywa, rodzynki zalej szklanką gorącego wywaru. Zupę zaciągnij zaklepką z mąki i wody, dodaj namoczone rodzynki i posyp natką pietruszki.

Podanie:

Taka zupa rybna jest bardzo aromatyczna i smakuje tak naprawdę wszystkim. Można ją podać w bulionówkach czy nawet w filiżankach, ponieważ nie jest zbyt gęsta, a doskonale nadaje się do popicia innych potraw.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: greek-islands.us

Polecamy Ci również

Zobacz także