Zupa serowa

Zupa serowa
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2 cebule, ząbek czosnku, 2 marchewki, 2 ziemniaki, korzeń pietruszki, ćwierć selera, duży por, 20 dkg wędzonego boczku, 3 serki topione śmietankowe, sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
Kuchnia uniwersalna, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie główne, zupa, kolacja
Metoda gotowania gotowanie, smażenie
Ilość kalorii 165

zupa serowaWykonanie:

Boczek wędzony pokrój w drobną kostkę i przesmaż na suchej patelni, tak aby wytopił się z niego tłuszcz. Boczek przełóż do garnka, a na tłuszczu przesmaż pokrojone drobno warzywa, kiedy się odrobinę spieką przełóż je do garnka, następnie zeszklij posiekaną cebulę, dodaj na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek i przełóż wszystko do garnka z resztą składników. Do garnka wlej około 2 litrów wody i gotuj całość na niewielkim ogniu. Kiedy warzywa będą miękkie przecedź płyn na sitku i do czystego wywaru dodaj serki topione i mieszając rozprowadź je całkowicie. Zupę dopraw do smaku ostrą papryką, sporą ilością soli i pieprzu oraz odrobiną ziół prowansalskich.

Podanie:

Zupę zazwyczaj podaje się z grzankami lub pieczywem czosnkowym. Wersję przecedzoną zazwyczaj stosuje się jako rozgrzewający napój, a nie samodzielne danie. Dlatego polecam zmiksować wszystkie warzywa i dopiero później dodać serki topione, dzięki temu uzyskamy bardziej treściwą
i gęstszą zupę z jednego przepisu.

Oceń artykuł
4,33 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: yumsugar.com

Polecamy Ci również

Zobacz także