Zupa serowa
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 2 cebule, ząbek czosnku, 2 marchewki, 2 ziemniaki, korzeń pietruszki, ćwierć selera, duży por, 20 dkg wędzonego boczku, 3 serki topione śmietankowe, sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie |
Kuchnia | uniwersalna, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | danie główne, zupa, kolacja |
Metoda gotowania | gotowanie, smażenie |
Ilość kalorii | 165 |
Wykonanie:
Boczek wędzony pokrój w drobną kostkę i przesmaż na suchej patelni, tak aby wytopił się z niego tłuszcz. Boczek przełóż do garnka, a na tłuszczu przesmaż pokrojone drobno warzywa, kiedy się odrobinę spieką przełóż je do garnka, następnie zeszklij posiekaną cebulę, dodaj na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek i przełóż wszystko do garnka z resztą składników. Do garnka wlej około 2 litrów wody i gotuj całość na niewielkim ogniu. Kiedy warzywa będą miękkie przecedź płyn na sitku i do czystego wywaru dodaj serki topione i mieszając rozprowadź je całkowicie. Zupę dopraw do smaku ostrą papryką, sporą ilością soli i pieprzu oraz odrobiną ziół prowansalskich.
Podanie:
Zupę zazwyczaj podaje się z grzankami lub pieczywem czosnkowym. Wersję przecedzoną zazwyczaj stosuje się jako rozgrzewający napój, a nie samodzielne danie. Dlatego polecam zmiksować wszystkie warzywa i dopiero później dodać serki topione, dzięki temu uzyskamy bardziej treściwą
i gęstszą zupę z jednego przepisu.

zupa serowa, zupa serowa przepis, zupa serowa kalorie, zupa serowa krem, zupa serowa z serków topionych
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: yumsugar.com
Zobacz także