Zupa szczawiowa
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Dwa litry bulionu warzywnego, 40 dkg szczawiu, 5 ziemniaków, 3 niewielkie marchewki, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, 75 gram śmietany, 6 jajek, koperek |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | zupa, danie wegetariańskie, danie dietetyczne |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 90 |
Wykonanie:
W bulionie warzywnym ugotuj pokrojoną w talarki marchewkę i ziemniaki w niewielkiej kostce. Po około 15 minutach dodać szczaw. Konserwowy wystarczy wrzucić do wywaru, natomiast świeży trzeba przebrać, wyczyścić
i sparzyć wrzątkiem. Dodaj do zupy przyprawy i gotuj pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie ugotuj jajka na twardo i posiekaj koperek. Śmietanę zahartuj z kilkoma łyżkami zupy i dodaj do garnka, wymieszaj i gotuj kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia. Na talerze wyłóż jajko pokrojone w ćwiartki i oprószone koperkiem, następnie zalej je zupą.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: thegrowers-exchange.com
Zobacz także