Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Dwa litry bulionu warzywnego, 40 dkg szczawiu, 5 ziemniaków, 3 niewielkie marchewki, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, 75 gram śmietany, 6 jajek, koperek
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria zupa, danie wegetariańskie, danie dietetyczne
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 90

zupa szczawiowaWykonanie:

W bulionie warzywnym ugotuj pokrojoną w talarki marchewkę i ziemniaki w niewielkiej kostce. Po około 15 minutach dodać szczaw. Konserwowy wystarczy wrzucić do wywaru, natomiast świeży trzeba przebrać, wyczyścić
i sparzyć wrzątkiem. Dodaj do zupy przyprawy i gotuj pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie ugotuj jajka na twardo i posiekaj koperek. Śmietanę zahartuj z kilkoma łyżkami zupy i dodaj do garnka, wymieszaj i gotuj kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia. Na talerze wyłóż jajko pokrojone w ćwiartki i oprószone koperkiem, następnie zalej je zupą.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: thegrowers-exchange.com

Polecamy Ci również

Zobacz także