Zupa szparagowa

Zupa szparagowa
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 50 dkg białych szparagów, włoszczyzna: 2 marchewki, korzeń pietruszki, ćwierć korzenia selera, kawałek pora; cebula, filet z piersi kurczaka, 2 łyżki masła, 2 żółtka jaja kurzego, 200 ml słodkiej śmietany, 2 łyżki soku z cytryny, kilka gałązek natki pietruszki, sól, pieprz, łyżka cukru
Kuchnia niemiecka, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4-6 porcji
Kategoria zupa
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 45

zupa szparagowaWykonanie:

Szparagi podziel: na pędy, główki i końcówki, główki odłóż. Pędy obierz – obierki odłóż do wywaru. Natomiast obrane części zanurz w wodzie z sokiem z cytryny i włóż do lodówki.
Włoszczyznę pokrój w niewielkie słupki, por posiekaj w talarki. Do garnka włóż przygotowaną włoszczyznę, sprawioną pierś z kurczaka, obierki po szparagach oraz ich końcówki. Całość zalej wodą, około półtora litra, tak aby wszystkie składniki były zakryte. Dodaj trochę soli i 2 ziarenka pieprzu, gotuj na małym ogniu do zagotowania, następnie przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez pół godziny. W tym czasie w rondelku zeszklij na maśle posiekaną cebulkę, dodaj pokrojone pędy szparagów, przesmaż całość przez około dwie minuty, po czym dodaj koło 150 ml wywaru i duś na niewielkim ogniu. W osobnym garnku ugotuj główki szparagów. Do około 300 ml wody dodaj łyżkę cukru, dodaj do niej główki szparagów i gotuj 3 minuty od zagotowania.
Wywar przecedź na sitku, wlej do garnka z główkami szparagów,  dodaj do niego uduszone szparagi i powtórnie zagotuj. Następnie zmiksuj całość lub przetrzyj przez sitko. W kubku rozprowadź żółtka w śmietanie i jednolity płyn wlej do zupy, mieszaj tak długo, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.

Podanie:

Zupę krem ze szparagów podawaj w bulionówkach, koniecznie udekorowane świeżą natką pietruszki. Jako dodatek świetnie posłużą tutaj wszelkie grzanki czy też pieczywo.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: blog.streaminggourmet.com

Polecamy Ci również

Zobacz także