Zupa szpinakowa

Zupa szpinakowa
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 40 dkg mrożonego szpinaku, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 150 gram kwaśnej, gęstej śmietany, sól i pieprz, półtora litra wody grzanki oraz ser pleśniowy do posypania
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4-6 porcji
Kategoria zupa
Metoda gotowania smażenie, gotowanie
Ilość kalorii 98

zupa szpinakowaWykonanie:

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w wysokim rondlu, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmaż przez minutę i dodaj szpinak i wodę, dopraw odrobiną soli i sporą ilością pieprzu. Gotuj całość około 15 minut, następnie dodaj zahartowaną śmietanę i wymieszaj. Następnie zmiksuj całość blenderem tak by powstał prawie, że krem. Ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podanie:

Zupę podawaj z grzankami i rozkruszonym serem pleśniowym o intensywnym smaku.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: cookingpanda.com

Polecamy Ci również

Zobacz także