Zupa szpinakowa
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 40 dkg mrożonego szpinaku, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 150 gram kwaśnej, gęstej śmietany, sól i pieprz, półtora litra wody grzanki oraz ser pleśniowy do posypania |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4-6 porcji |
Kategoria | zupa |
Metoda gotowania | smażenie, gotowanie |
Ilość kalorii | 98 |
Wykonanie:
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w wysokim rondlu, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmaż przez minutę i dodaj szpinak i wodę, dopraw odrobiną soli i sporą ilością pieprzu. Gotuj całość około 15 minut, następnie dodaj zahartowaną śmietanę i wymieszaj. Następnie zmiksuj całość blenderem tak by powstał prawie, że krem. Ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podanie:
Zupę podawaj z grzankami i rozkruszonym serem pleśniowym o intensywnym smaku.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: cookingpanda.com
Zobacz także