Zupa z dyni

0
Zupa z dyni
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 75 dkg obranej i wydrążonej dyni, litr bulionu warzywnego, cebula, 100 mililitrów słodkiej śmietany łyżka mąki, łyżka masła, przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, w wersji pikantnej: ostra papryka, chilli, chrzan,
Kuchnia uniwersalna, polska, amerykańska
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria zupa, danie obiadowe
Metoda gotowania duszenie, gotowanie
Ilość kalorii 150

Wykonanie:

Dynię pokrój w kostkę i umieść w garnku, dolej trochę wody i duś na małym ogniu, aż zrobi się miękka, zajmie to miej więcej 25 minut. Ugotowaną dynię zmiksuj na puszystą masę. Cebulę bardzo drobno posiekaj i zeszklij na maśle, dodaj do dyni. Bulion dolej do dyni, zagotuj. Śmietankę rozrób z mąką na gładki płyn, dodaj do zupy, mieszaj i nie doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku solą, sokiem z cytryny i odrobiną gałki muszkatołowej.

zupa z dyni

Podanie:

Taka zupa krem z dyni doskonale smakuje z dodatkiem uprażonych orzechów lub pestek dyni czy słonecznika. Dodaje do nie tylko chrupkości, ale również wpływa na prezencję potrawy.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: crunchtimefood.com

Polecamy Ci również

Zobacz także