Zupa z porów i kalarepy

Składniki:
wywar drobiowy,
- 300g kalarepy,
- 250g pora,
- 100g cebuli,
- śmietana 18%,
- 80g boczku wędzonego, plastry,
- rucola Fit&Easy,
- sól morska Kamis,
- pietruszka Kamis,
- pieprz kolorowy Kamis,
- słodka papryka Kamis,
- liść laurowy Kamis
- 1/4 bagietki,
- 40g masła,
- 40ml oleju,
- papier do pieczenia i gotowania Saga.
Sposób przyrządzania:
Warzywa obieramy i tniemy w drobną kostkę, następnie na maśle z dodatkiem oleju smażymy. Dolewamy bulion i gotujemy około 20 minut z dodatkiem pietruszki. Plastry wędzonego boczku posypujemy papryką układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około 10 minut w temperaturze 180-200st.
Bagietkę tniemy na bardzo cienkie plastry i suszymy w piekarniku.
Do zupy dodajemy śmietanę przecieramy. Posypujemy chipsami z boczku, suszona bagietka i dekorujemy listkami rucoli.

zupa, jaka zupa na obiad, zupa kalarepowa, zupa z kalarepy, zupa kalarepowa przepisy, zupa z pora, zupa z porów
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Drugie Warsztaty Kulinarne
Zobacz także