Zupa z soczewicy
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 15 dkg suchej soczewicy, puszka pomidorów rozdrobnionych lub 4 świeże dojrzałe pomidory, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, , 2 marchewki, 1,5 litra bulionu warzywnego, przyprawy: sól, pieprz, oregano i opcjonalnie odrobina octu |
Kuchnia | śródziemnomorska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | danie główne, zupa, danie wegetariańskie, danie dietetyczne |
Metoda gotowania | smażenie, gotowanie |
Ilość kalorii | 112 |
Wykonanie:
W głębokim rondlu na odrobinie oliwy przesmaż posiekaną cebulę, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć do rondla startą na niewielkich oczkach marchewkę, przesmaż przez minutę i zalej wszystko bulionem. Soczewicę dokładnie wypłucz na sitku i odrzuć niedobre ziarna, dodaj do bulionu i gotuj na niewielkim ogniu, aż zmięknie. Na koniec dodaj pomidory i dopraw do smaku.
Podanie:
Zupa z soczewicy jest bardzo pożywnym daniem. Jak każde warzywo strączkowe zawiera sporo kalorii jednak w ogólnym rozrachunku nadal pozostaje daniem dietetycznym.
Podanie zupy uzależnione jest od naszych smaków, jeśli nie dbamy o linię warto podać tę zupę
z grzankami skropionymi prawdziwą oliwą z oliwek lub z groszkiem ptysiowym. W wersji niskokalorycznej lepiej zjedzmy zupę bez zbędnych dodatków.
UWAGA
Przygotowując zupę z soczewicy z puszki skracamy czas gotowania do kilkunastu minut. Nie musimy czekać, aż ziarna ugotują się i zmiękną. W ten sposób zupa powstaje w kwadrans.

przepis na zupę, jaka zupa na obiad, zupa z soczewicy, zupa z soczewicy zielonej, zupa z soczewicy przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: realsustenance.com
Zobacz także