Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 15 dkg suchej soczewicy, puszka pomidorów rozdrobnionych lub 4 świeże dojrzałe pomidory, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, , 2 marchewki, 1,5 litra bulionu warzywnego, przyprawy: sól, pieprz, oregano i opcjonalnie odrobina octu
Kuchnia śródziemnomorska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie główne, zupa, danie wegetariańskie, danie dietetyczne
Metoda gotowania smażenie, gotowanie
Ilość kalorii 112

zupa z soczewicyWykonanie:

W głębokim rondlu na odrobinie oliwy przesmaż posiekaną cebulę, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć do rondla startą na niewielkich oczkach marchewkę, przesmaż przez minutę i zalej wszystko bulionem. Soczewicę dokładnie wypłucz na sitku i odrzuć niedobre ziarna, dodaj do bulionu i gotuj na niewielkim ogniu, aż zmięknie. Na koniec dodaj pomidory i dopraw do smaku.

Podanie:

Zupa z soczewicy jest bardzo pożywnym daniem. Jak każde warzywo strączkowe zawiera sporo kalorii jednak w ogólnym rozrachunku nadal pozostaje daniem dietetycznym.
Podanie zupy uzależnione jest od naszych smaków, jeśli nie dbamy o linię warto podać tę zupę
z grzankami skropionymi prawdziwą oliwą z oliwek lub z groszkiem ptysiowym. W wersji niskokalorycznej lepiej zjedzmy zupę bez zbędnych dodatków.

UWAGA
Przygotowując zupę z soczewicy z puszki skracamy czas gotowania do kilkunastu minut. Nie musimy czekać, aż ziarna ugotują się i zmiękną. W ten sposób zupa powstaje w kwadrans.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: realsustenance.com

Polecamy Ci również

Zobacz także