Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki włoszczyzna: 3 marchewki, por, korzeń selera, pietruszka. 50 dkg ziemniaków, 25 dkg wędzonego boczku, 2 cebule, 2 łyżki mąki, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria zupa
Metoda gotowania gotowanie, smażenie
Ilość kalorii 135

zupa ziemniaczanaWykonanie:

Z włoszczyzny ugotuj normalny wywar warzywny. W tym celu warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej dokładnie wodą. Dodaj ziele angielskie, listek laurowy i pieprz ziarnisty. Gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Do gotującego się bulionu dodaj obrane i pokrojone w średniej wielkości kostkę ziemniaki.
W osobnym rondlu lub na patelni przesmaż pokrojony w paseczki boczek, kiedy tłuszcz się wytopi i pozostaną skwarki przełóż je do gotującej się zupy. Na wytopionym tłuszczu zeszklij cebulkę, dodaj do niej 2 łyżki mąki i zrób klasyczną zasmażkę. Gotową zasmażkę zahartuj niewielką ilością bulionu, wymieszaj dokładnie i dodaj do gotującej się zupy. Gotuj do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.

Podanie:

Z zupy warto wyłowić por, seler i pietruszkę. Natomiast marchewkę pokrój i podawaj w zupie.

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: tinynewyorkkitchen.com

Polecamy Ci również

Zobacz także