Zupa ziemniaczana
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | włoszczyzna: 3 marchewki, por, korzeń selera, pietruszka. 50 dkg ziemniaków, 25 dkg wędzonego boczku, 2 cebule, 2 łyżki mąki, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | zupa |
Metoda gotowania | gotowanie, smażenie |
Ilość kalorii | 135 |
Wykonanie:
Z włoszczyzny ugotuj normalny wywar warzywny. W tym celu warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej dokładnie wodą. Dodaj ziele angielskie, listek laurowy i pieprz ziarnisty. Gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Do gotującego się bulionu dodaj obrane i pokrojone w średniej wielkości kostkę ziemniaki.
W osobnym rondlu lub na patelni przesmaż pokrojony w paseczki boczek, kiedy tłuszcz się wytopi i pozostaną skwarki przełóż je do gotującej się zupy. Na wytopionym tłuszczu zeszklij cebulkę, dodaj do niej 2 łyżki mąki i zrób klasyczną zasmażkę. Gotową zasmażkę zahartuj niewielką ilością bulionu, wymieszaj dokładnie i dodaj do gotującej się zupy. Gotuj do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Podanie:
Z zupy warto wyłowić por, seler i pietruszkę. Natomiast marchewkę pokrój i podawaj w zupie.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: tinynewyorkkitchen.com
Zobacz także