Żurek z kiełbasą i chrzanem

0
Żurek z kiełbasą i chrzanem

Składniki:

  • żurek z kiełbasą i chrzanemokoło 300 g białej kiełbasy,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 500 ml żuru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany,
  • 4 jaja,
  • sól morska,
  • pieprz młotkowany z kolendrą,
  • liść laurowy.

Sposób przyrządzania:

Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Do gotującego się bulionu włóż kiełbasę, liść laurowy, gotuj około 20 minut. Wyjmij kiełbasę, wywar przecedź, wlej żur, dodaj cebulę i zagotuj, często mieszając. Dopraw śmietaną, roztartym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i chrzanem. Zupę podawaj z połówkami jaj ugotowanych na twardo i pokrojoną w plastry kiełbasą.

Oceń artykuł
4,67 / 6 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Kamis

Polecamy Ci również

Zobacz także