Żurek z kiełbasą i chrzanem

Składniki:
około 300 g białej kiełbasy,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 500 ml żuru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka chrzanu,
- pół szklanki kwaśnej śmietany,
- 4 jaja,
- sól morska,
- pieprz młotkowany z kolendrą,
- liść laurowy.
Sposób przyrządzania:
Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Do gotującego się bulionu włóż kiełbasę, liść laurowy, gotuj około 20 minut. Wyjmij kiełbasę, wywar przecedź, wlej żur, dodaj cebulę i zagotuj, często mieszając. Dopraw śmietaną, roztartym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i chrzanem. Zupę podawaj z połówkami jaj ugotowanych na twardo i pokrojoną w plastry kiełbasą.

żurek, żurek na zakwasie, żurek przepis na zakwas, żurek wielkanocny, żurek wielkanocny przepis, zupa wielkanocna, żurek z kiełbasą
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Kamis
Zobacz także