Jak pozbyć się zapachu ryby z mieszkania? Wypróbuj w Wigilię te domowe triki. Tak skutecznie usuniesz aromat ryb z domu na święta

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Zapach ryb w domu szczególnie irytuje nas w święta, gdy przyjmujemy gości. Smażone karpie, dorsze, łososie, sandacze czy pstrągi to dania, których nie może zabraknąć na tradycyjnym wigilijnym stole. Niestety, podczas ich obróbki cieplnej m.in. w mieszkaniu, piekarniku i na skórze dłoni pojawia się wyjątkowo intensywny aromat, którego bardzo trudno się pozbyć. Poznaj skuteczne domowe triki na usunięcie zapachu ryb z domu.

Spis treści

Jak zneutralizować zapach ryby na skórze dłoni?

Podczas obierania i doprawiania surowych ryb na święta skóra dłoni przesiąka intensywnym rybim aromatem. Najlepiej więc przygotowywać wigilijne potrawy w rękawiczkach z tworzywa sztucznego, które są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Jeśli jednak nie lubimy w ten sposób przyrządzać dań na Boże Narodzenie, to pozbądźmy się intensywnego aromatu za pomocą sprawdzonych domowych sposobów.

Sposoby na zapach ryby w mieszkaniu
Te domowe triki wykorzystaj podczas świątecznych przygotowań. amenic181/123RF.com

Wystarczy nałożyć na skórę dłoni niewielką ilość m.in. pasty do zębów, płynu do naczyń czy soku wyciśniętego z połówki cytryny i wetrzeć w skórę dłoni, a następnie dokładnie wypłukać ręce w zimnej wodzie. Już po chwili woń ryb zniknie ze skóry bezpowrotnie.

Jak pozbyć się rybnego aromatu z deski do krojenia i kuchennego noża?

Podczas przygotowywania wigilijnych dań z ryby na ostrzu noża, obieraczki czy deski do krojenia pozostaje intensywny aromat surowej ryby. Jak go zniwelować w kilka chwil? To banalnie proste. Wystarczy najpierw dokładnie umyć kuchenne akcesoria ciepłą wodą z dodatkiem detergentu, a następnie pokryć ich powierzchnię sokiem i miąższem z cytryny. Po nieprzyjemnym zapachu nie powinien zostać nawet ślad.

Jak pozbyć się aromatu ryb z piekarnika czy patelni?

Wiele osób zamiast smażyć wigilijną rybę na patelni, woli wybrać zdrowszy sposób i przyrządza ją w piekarniku. Niestety, po pieczeniu dorsza, karpia czy łososia we wnętrzu urządzenia długo unosi się intensywny rybny aromat. Można jednak się go skutecznie pozbyć.

Wystarczy najpierw dokładnie wyczyścić wystudzony piekarnik ciepłą wodą z dodatkiem detergentu za pomocą gąbki do naczyń, a następnie przetrzeć jego wnętrze miękką ściereczką nasączoną roztworem sody oczyszczonej i wody (wymieszanych w proporcji: 1 łyżeczka sody na 100 ml wody).

Innym sprawdzony trikiem na zniwelowanie w piekarniku nieprzyjemnej rybiej woni jest nasmarowanie blachy do pieczenia oraz ścian urządzenia olejkiem waniliowym i nagrzanie piekarnika do temperatury 80 stopni Celsjusza. Już po kilku minutach po intensywnym rybnym zapachu nie powinno być śladu.

Innym sposobem na pozbycie się intensywnych zapachów w piekarniku jest wstawienie do pogrzanego wnętrza naczynia z plastrami cytryny zanurzonymi w wodzie. Już po kilkunastu minutach rybny aromat powinien bezpowrotnie zniknąć. Aromatyczna cytryna dobrze sobie radzi sobie z pozbyciem się zapachu ryb, które skumulował się we wnętrzu urządzenia. Można więc spróbować przetrzeć jego wnętrze szmatką nasączoną preparatem, który wykonamy z soku z cytryny i wody.

Często też po smażeniu ryby trudno się pozbyć jej intensywnego aromatu z patelni. Jednak jest na to skuteczny sposób. Po dokładnym umyciu patelni wyczyśćmy dodatkowo jej powierzchnię fusami z czarnej herbaty. Ten niezawodny babciny sposób zawsze się sprawdza.

Jak usunąć zapach ryby z kuchni, salonu i jadalni?

Intensywny aromat ryb unoszący się w mieszkaniu czy domu podczas wigilijnego przyjęcia skutecznie może nam popsuć świąteczny nastrój.

Na szczęście jest kilka sprawdzonych trików, na zredukowanie i skuteczne pozbycie się rybnego aromatu z salonu czy kuchni, m.in.:

  1. Podczas smażenia ryb zawsze uruchamiaj pochłaniacz czy okap kuchenny.
  2. Po gotowaniu i smażeniu ryb dobrze wywietrz pomieszczenie.
  3. Podczas smażenia ryb połóż na patelnię kilka plasterków surowego ziemniaka, które skutecznie zredukują intensywną rybią woń.
  4. W pozbyciu się intensywnego aromatu z kuchni pomoże też podgrzanie na patelni m.in.: ziaren jałowca czy masła orzechowego.
  5. Można też zagotować w garnku 700 ml wody z 3 łyżkami octu i plastrami cytrusów (cytryny, mandarynki czy pomarańczą) oraz mieszanką aromatycznych przypraw (np. goździków, cynamonu, kardamonu, imbiru czy wanilii). Już po kilku minutach zapach powinien zniknąć.
  6. Warto też zapalić w pomieszczeniu świecę zapachową, która zniweluje intensywny aromat.
Polecjaka Google News - RegioDom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom