ukryj

Poradnik wnętrz

Jakie naczynia do mikrofalówki

Czytaj więcej: , , , , ,

Energia mikrofalowa wnikając do potrawy jest przyciągana i absorbowana przez zawartą niej wodę, tłuszcz i cukier. Mikrofale powodują, że cząsteczki potrawy zaczynają gwałtownie się poruszać. Ruch tych cząsteczek wskutek tarcia wytwarza ciepło, które gotuje potrawę. Z tego względu, w celu uzyskania maksymalnej wydajności, naczynia muszą umożliwić przechodzenie przez nie energii mikrofalowej. Może ona swobodnie przechodzić przez ceramikę, szkło, porcelanę i tworzywa sztuczne (ale tylko tych dopuszczonych do używania w mikrofalówce), jak również przez papier i drewno. Natomiast jest odbijana przez metale, takie jak stal nierdzewna, aluminium i miedź. Dlatego nie wolno używać tych ostatnich w kuchence mikrofalowej.
Metalowe elementy umieszczone w mikrofali powodują reakcję w postaci wyładowań łukowych. Dlatego też podczas gotowania mikrofalowego nie można używać m.in. tacek aluminiowych czy naczyń z elementami metalowymi (uchwytami, obrzeżem lub zamknięciem). Również niektóre naczynia niemetalowe mogą być niebezpieczne podczas gotowania mikrofalowego. W razie wątpliwości warto przetestować je, wstawiając do mikrofali pojemnik, który można używać w urządzeniu, napełnić go szklanką zimnej wody i umieścić w nim testowane naczynie. Jeśli po minucie gotowania z maksymalną mocą testowane naczynie będzie ciepłe, nie należy go używać w mikrofalówce.

Sprawdź także:

Urządzone.pl

  • Ozdoby z dyni na Halloween

    Ozdoby z dyni na Halloween

    Pierwszą rzeczą, która kojarzy się z Halloween jest dynia. Towarzyszy niemal każdej dekoracji na to święto.

E-ściany

  • Co to jest keramzyt

    Co to jest keramzyt

    Keramzyt jest lekkim ceramicznym kruszywem produkowanym ze specjalnie dobranego rodzaju gliny pęczniejcej. Z gliny są...

E-dach

  • Wentylacja na poddaszu

    Wentylacja na poddaszu

    Nadmiar pary wodnej w budynku powoduje rozwój pleśni i grzybów na zawilgoconych powierzchniach.

E-łazienki

Zamów newsletter