ukryj

Poradnik wnętrz

Jakie naczynia do mikrofalówki

Czytaj więcej: , , , , ,

Energia mikrofalowa wnikając do potrawy jest przyciągana i absorbowana przez zawartą niej wodę, tłuszcz i cukier. Mikrofale powodują, że cząsteczki potrawy zaczynają gwałtownie się poruszać. Ruch tych cząsteczek wskutek tarcia wytwarza ciepło, które gotuje potrawę. Z tego względu, w celu uzyskania maksymalnej wydajności, naczynia muszą umożliwić przechodzenie przez nie energii mikrofalowej. Może ona swobodnie przechodzić przez ceramikę, szkło, porcelanę i tworzywa sztuczne (ale tylko tych dopuszczonych do używania w mikrofalówce), jak również przez papier i drewno. Natomiast jest odbijana przez metale, takie jak stal nierdzewna, aluminium i miedź. Dlatego nie wolno używać tych ostatnich w kuchence mikrofalowej.
Metalowe elementy umieszczone w mikrofali powodują reakcję w postaci wyładowań łukowych. Dlatego też podczas gotowania mikrofalowego nie można używać m.in. tacek aluminiowych czy naczyń z elementami metalowymi (uchwytami, obrzeżem lub zamknięciem). Również niektóre naczynia niemetalowe mogą być niebezpieczne podczas gotowania mikrofalowego. W razie wątpliwości warto przetestować je, wstawiając do mikrofali pojemnik, który można używać w urządzeniu, napełnić go szklanką zimnej wody i umieścić w nim testowane naczynie. Jeśli po minucie gotowania z maksymalną mocą testowane naczynie będzie ciepłe, nie należy go używać w mikrofalówce.

Sprawdź także:

E-ogródek

  • Kamienie dekoracyjne w ogrodzie

    Kamienie dekoracyjne w ogrodzie

    Nie bez powodu mówi się, że dodatki tworzą całość i charakter stylizacji. Kamienie ozdobne to niepozorny drobiazg...

E-dach

E-izolacje

E-ściany

  • Ubezpieczenie budowy na zimę

    Ubezpieczenie budowy na zimę

    Budowa własnego domu to czasochłonna inwestycja. Od zakupu działki i wyboru wymarzonego projektu do momentu...

Zamów newsletter