ukryj

Poradnik wnętrz

Co zrobić gdy zepsuje się lodówka?

Czytaj więcej: , , , , , , , ,

Co zrobić, jeśli za oknem jest ciepło i właśnie zepsuła się nam lodówka? Nasze babcie znały kilka sposobów, jak sobie poradzić bez lodówki. Przechowywanie mięsa: mięso należy obłożyć solą i zawinąć w liście chrzanu lub sałaty. Następnie położyć tak przygotowane mięso w chłodne miejsce. W taki sposób mięso przetrwa przez około 3 dni. Wędzone i suche wędliny należy umieścić w chłodnym, przewiewnym miejscu. Jeśli na wędlinie pojawi się szary nalot należy zmyć go ciepłą, przegotowaną wodą, przetrzeć alkoholem i posmarować smalcem. Jeśli nalot jest na większej części wędliny, to nie nadaje się już do spożycia. Drób i cielęcinę należy zalać kwaśnym mlekiem, zawinąć w liście chrzanu i odłożyć w chłodne miejsce.

Przechowywanie innych artykułów żywnościowych:

  • masło przechowujemy w naczyniu ze szkła, które napełniamy wodą z solą; następnie odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce,
  • żółty ser przechowujemy w szklanym naczyniu,
  • biały ser należy zawinąć w liście chrzanu i odstawić w chłodne miejsce,
  • jajka należy posmarować wazeliną i umieścić w soli.

Sprawdź także:

E-okna

  • Ogród zimowy - wykończenie

    Ogród zimowy - wykończenie

    Ogrody zimowe powoli przestają być w Polsce synonimem luksusu i dobrobytu, a zaczynają pełnić zwyczajne funkcje...

E-ogródek

  • Ogród Kasi

    Ogród Kasi

    Ozdobą ogrodu Kasi są wspaniałe hortensje, o intensywnie różowej barwie.

E-instalacje

  • Klimatyzacja w biurze

    Klimatyzacja w biurze

    Klimatyzacja w biurze przestaje być luksusem, a staje się standardem. Tym bardziej warto dowiedzieć się jak...

Urządzone.pl

  • Krzesła z drewna bukowego

    Krzesła z drewna bukowego

    Drewno bukowe ze względu na wysoką trwałość i zdolność przyjmowania dużych obciążeń jest jednym z najbardziej...

Zamów newsletter