ukryj

Poradnik wnętrz

Co zrobić gdy zepsuje się lodówka?

Czytaj więcej: , , , , , , , ,

Co zrobić, jeśli za oknem jest ciepło i właśnie zepsuła się nam lodówka? Nasze babcie znały kilka sposobów, jak sobie poradzić bez lodówki. Przechowywanie mięsa: mięso należy obłożyć solą i zawinąć w liście chrzanu lub sałaty. Następnie położyć tak przygotowane mięso w chłodne miejsce. W taki sposób mięso przetrwa przez około 3 dni. Wędzone i suche wędliny należy umieścić w chłodnym, przewiewnym miejscu. Jeśli na wędlinie pojawi się szary nalot należy zmyć go ciepłą, przegotowaną wodą, przetrzeć alkoholem i posmarować smalcem. Jeśli nalot jest na większej części wędliny, to nie nadaje się już do spożycia. Drób i cielęcinę należy zalać kwaśnym mlekiem, zawinąć w liście chrzanu i odłożyć w chłodne miejsce.

Przechowywanie innych artykułów żywnościowych:

  • masło przechowujemy w naczyniu ze szkła, które napełniamy wodą z solą; następnie odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce,
  • żółty ser przechowujemy w szklanym naczyniu,
  • biały ser należy zawinąć w liście chrzanu i odstawić w chłodne miejsce,
  • jajka należy posmarować wazeliną i umieścić w soli.

Sprawdź także:

E-ściany

  • Jak usunąć grzyb

    Jak usunąć grzyb

    Jeżeli  na ścianach domu pojawiły się szarobrunatne plamy, przypominające pajęczynę, to pewne, że zaatakował ją grzyb.

Urządzone.pl

E-instalacje

E-dach

Zamów newsletter