ukryj

Poradnik wnętrz

Co zrobić gdy zepsuje się lodówka?

Czytaj więcej: , , , , , , , ,

Co zrobić, jeśli za oknem jest ciepło i właśnie zepsuła się nam lodówka? Nasze babcie znały kilka sposobów, jak sobie poradzić bez lodówki. Przechowywanie mięsa: mięso należy obłożyć solą i zawinąć w liście chrzanu lub sałaty. Następnie położyć tak przygotowane mięso w chłodne miejsce. W taki sposób mięso przetrwa przez około 3 dni. Wędzone i suche wędliny należy umieścić w chłodnym, przewiewnym miejscu. Jeśli na wędlinie pojawi się szary nalot należy zmyć go ciepłą, przegotowaną wodą, przetrzeć alkoholem i posmarować smalcem. Jeśli nalot jest na większej części wędliny, to nie nadaje się już do spożycia. Drób i cielęcinę należy zalać kwaśnym mlekiem, zawinąć w liście chrzanu i odłożyć w chłodne miejsce.

Przechowywanie innych artykułów żywnościowych:

  • masło przechowujemy w naczyniu ze szkła, które napełniamy wodą z solą; następnie odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce,
  • żółty ser przechowujemy w szklanym naczyniu,
  • biały ser należy zawinąć w liście chrzanu i odstawić w chłodne miejsce,
  • jajka należy posmarować wazeliną i umieścić w soli.

Sprawdź także:

E-izolacje

E-łazienki

  • Naturalne kosmetyki

    Naturalne kosmetyki

    Rozwój nowoczesnych technologii, w tym medycyny i kosmetologii, spowodował, że mocno odeszliśmy od dobrodziejstw natury,

E-dach

  • Łaty i kontrłaty

    Łaty i kontrłaty

    Łaty i kontrłaty dachowe to drewniane elementy konstrukcji dachu. Stosuje się je w przypadku dachów spadowych...

E-ogródek

  • Łąka zamiast trawnika

    Łąka zamiast trawnika

    Gęsta, równo przystrzyżona murawa niewiele ma wspólnego z czystą naturą. Jeśli zależy nam na ekologicznym ogrodzie...

Najpopularniejsze tagi:

Zamów newsletter