ukryj

Poradnik wnętrz

Blacha na ścianę w kuchni

Czytaj więcej: , , , , , , , , , ,

Blacha to materiał, który do naszych domowych kuchni trafił z wielkich kuchni gastronomicznych. Wpisuje się we współczesną estetykę industrialną, jest symbolem nowoczesności i nieskazitelnej higieny. Blacha na pokrycie ścian jest dostępna w dużych arkuszach. Dzięki temu można pokryć ściany bez wizualnych podziałów i trudnych do utrzymania w czystości połączeń. Blacha jest żaroodporna, nie wchłania wilgoci i wody, ale trzeba pamiętać, że widać na niej nie tylko zabrudzenia, ale nawet drobne ślady po kroplach wody – wymaga więc codziennego czyszczenia. Często zapomina się o tym, że blacha  działa jak ekran odbijający światło, co czasami może męczyć wzrok. Na ściany do kuchni można użyć różnych rodzajów blachy. Najbardziej popularna jest blacha ze stali szlachetnej, blacha aluminiowa, a do kuchni rustykalnych – blacha miedziana.

Blacha o powierzchni chromowanej na wysoki połysk wywołuje odczucie zimna i sterylności. Blachy matowe – stalowa o powierzchni satynowej i aluminiowa – są cieplejsze w odbiorze Trzeba też wiedzieć, że blachy matowe, chociaż droższe od polerowanych, są bardziej praktyczne ze względu na mniejszy stopień widoczności śladów. Blacha może mieć powierzchnię gładką lub ryflowaną, ale tę drugą ze względu na liczne rowki i uwypuklenia jeszcze trudniej utrzymać w czystości. Cała płaszczyzna ściany wyłożona blachą może wydawać się zbyt monotonna  dlatego warto nią wyłożyć tylko część ściany, na przykład nad kuchenką jako tło dla stalowego okapu. Blachę montuje się do ściany w postaci paneli z płyty wiórowej pokrytej arkuszem blachy.

Sprawdź także:

E-ściany

E-ogródek

Urządzone.pl

E-izolacje

  • Płyty klimatyczne

    Płyty klimatyczne

    Jeżeli budynek nie jest wyposażony w wentylację mechaniczną, ocieplenie jego ścian od środka może skończyć...

Zamów newsletter