Poradnik wnętrz

Jak urządzić profesjonalną kuchnię?

Jednym z wiodących obecnie trendów na urządzenie nowoczesnej kuchni jest kuchnia wzorowana na kuchniach profesjonalistów, wielkich szefów kuchni w restauracjach....

Jak zaprojektować nowoczesną kuchnię?

Kuchnia to część przestrzeni dziennej, w której spędza się tak wiele czasu, że powinna być jak najbardziej atrakcyjna. Nowoczesna kuchnia przeszła...

Mała, biało-czarna kuchnia. Jak ją urządzić?

Wydawać by się mogło, że kontrastowa biel i czerń wyglądają korzystnie tylko w dużych otwartych pomieszczeniach. A jednak przy zachowaniu odpowiednich...

Jak sprawdzić czy ryba jest świeża?

Świeża ryba ma wypukłe oczy i przezroczystą rogówkę oraz różowe skrzela. W domu świeżość ryby można też sprawdzić wsadzając ją do garnka z wodą...

Jak pozbyć się mrówek faraona?

Mrówki zwane faraonkami mają szansę na przetrwanie naszych mroźnych zim jedynie  gnieżdżąc się w naszych mieszkaniach. Jeśli chodzi o pożywienie, nie są...

Jak zaparzyć dobrą kawę?

Parzenie kawy jest sztuką i aby osiągnąć satysfakcjonujący nas smak nie wolno popełniać błędów przy jej przyrządzaniu. Samodzielnie najczęściej...

Która strona folii aluminiowej?

Cienka folia aluminiowa to doskonała pomoc w pracach kuchennych. Doskonale wie o tym każdy z nas. Jest bardzo praktyczna i znajduje zastosowanie w wielu...

Jak pozbyć się karaluchów?

Kiedy karaluchy zagoszczą w naszym domu to niestety nie będzie tak prosto się ich pozbyć, gdyż są bardzo odporne na wszelkiego rodzaju trucizny czy też...

Czy warto nawozić trawnik?

Trawnik zdecydowanie powinno się nawozić. By pięknie wyglądał trawnik powinien być regularnie zasilany nawozami organicznymi. Bardzo dobrze sprawdza się...

Do jakich dań nie można podawać srebrnych sztućców?

Pamiętajmy aby nigdy nie używać srebrnych sztućców w potrawach takich jak: sałatki owocowe, kwaśne sosy do sałat i innych potraw z dodatkiem octu i dużej...

Jak należy rozmrażać mięso drobiowe?

Mięso drobiowe jest dosyć delikatnym mięsem więc należy je prawidłowo rozmrażać. Powinno się pamiętać, że rozmrażamy je w lodówce, w przykrytym naczyniu....

Jakich desek używać do krojenia?

Na rynku mamy duży wybór desek do krojenia. Wybór materiału zależy już od przeznaczenia tej deski. Jednak do krojenia nie należy używać desek wykonanych z...

Jak bez trudu otworzyć każdy słoik?

 Jak bez trudu otworzyć każdy słoik? Sposobów jest kilka. Należy wstawić słoik do góry dnem do naczynia z gorącą wodą. Po kilku minutach słoik powinien...

Jak odświeżyć zeschnięty żółty ser?

W celu odświeżenia zeschniętego żółtego sera należy go zanurzyć na jakiś czas w zimnym mleku. Po tym zabiegu powinien odzyskać swoją miękkość i...

Co zrobić by pojemnik na lód nie przymarzał do zamrażarki?

Zamrażarka jest bardzo praktycznym i niezbędnym urządzeniem w każdym domu. Przydatna zarówno w lecie jak i zimie. Zazwyczaj trzymamy w niej produkty spożywcze...

Jak przymocować samoprzylepne wieszaki?

Jeżeli nie chcemy wiercić dziur w naszych ścianach w celu zamontowania wieszaków na ściereczki czy ręczniki bardzo praktycznym pomysłem są ich gumowe i...

Jak usunąć osad z urządzenia do gotowania jaj?

Urządzenie do gotowania jaj inaczej zwany jajowar pozwoli nam w łatwy i szybki sposób ugotować jajka. Jednak jak każdy elektroniczny sprzęt należy dbać o jego...

Jak rozmrozić lodówkę?

Aby łatwo i szybko rozmrozić lodówkę należy przede wszystkim wyłączyć ją z kontaktu i wstawić do urządzenia miskę napełnioną gorącą wodą, a gruba...

Jak czyścić naczynia aluminiowe?

Naczynia z aluminium, którym nie pomaga już zwykłe mycie w wodzie z płynem do naczyń należy wyczyścić za pomocą roztworu przyrządzonego z  4 szklanek wody i...

Co zrobić by nie rdzewiały blachy do pieczenia?

Blachy do pieczenia w piekarniku dość łatwo rdzewieją, aby do tego nie dopuścić należy pamiętać o kilku prostych zasadach. Przed każdym użyciem hartuj...

Jak myć kryształy?

Do mycia kryształów używamy tylko zimnej wody. Jeśli są tak zabrudzone, że trzeba je czyścić za pomocą detergentów, to następnie należy je dokładnie...

Jak usunąć nalot z herbaty?

Z porcelanowych filiżanek, ciemne plamy po herbacie, łatwo usunąć za pomocą zwykłej kuchennej soli. Należy nasypać sól na miękką szmatkę i pocierać nią...

Jakie zasady obowiązują przy jedzeniu

Czy czasami zastanawiasz się, czy we właściwy sposób jesz danie, którym poczęstowano Cię podczas oficjalnych spotkań? Poniżej prezentujemy krótki,...

Jak uratować przesoloną zupę?

Bardzo prosto usunąć nadmiar soli z zupy, wlewając do niej roztrzepane białko. Ścinające się białko wchłania nadmiar soli, które łatwo zebrać z powierzchni...

Jak ugotować pęknięte jajko?

Istnieją łatwe sposoby na to aby jajko, którego skorupka pękła, ugotować w całości. Wystarczy pęknięte jajo przed włożeniem do wody szczelnie owinąć...

Jak usunąć nieprzyjemne zapachy z kuchni?

Bardzo proste i skuteczne okazują się domowe sposoby - na suchą patelnię wsyp odrobinę kawy i podgrzewaj do momentu, w którym w całym pomieszczeniu zacznie...

Co zrobić żeby mleko nie wykipiało?

Wystarczy wewnętrzne brzegi naczynia, w którym gotuje się mleko posmarować cienka warstwą masła. Powinniśmy posmarować tak brzegi garnka aby mleko pokrywało...

Jak nie przypalić mleka?

Są dwa sposoby, oba sprawdzone i skuteczne. Pierwszy polega na przepłukaniu garnka zimną wodą i ewentualnym zostawieniu małej ilości wody na dnie naczynia. Drugi...

Jak poznać czy jajko jest świeże?

Istnieje pogląd, wg którego intensywnie żółty kolor żółtka kurzego jaja świadczy o jego jakości oraz świeżości. Nie jest to jednak prawdą – kolor...

Jak odróżnić surowe jajo od ugotowanego?

Wystarczy zakręcić jajkiem – surowe jajko będzie obracało się powoli, ponieważ jego płynna zawartość zwalnia prędkość z jaką wprawia się jajko w ruch,...

Zobacz zdjęcia według koloru

Zobacz także