Czyszczenie i konserwacja - poradnik

Jak dbać o kolorową armaturę kuchenną?

zdjęcie 1Trzeba pamiętać, że zawsze należy używać tylko łagodnych środków czyszcząco-pielęgnujących. Bezwzględnie należy unikać środków zawierających chlor, ponieważ mogą one trwale uszkodzić czyszczone powierzchnie. Niestety, w tym wypadku nie powinno się używać również spirytusu i octu. Z domowych – naturalnych sposobów możemy zastosować czyszczenie zwykłą mąką kuchenną a następnie polerowanie miękka bawełnianą szmatką.

Jak sprawić by kuchenna armatura błyszczała?

zdjęcie 1Należy wyczyścić matową powierzchnię miękką bawełnianą szmatką nasączoną octem spirytusowym lub spirytusem. Następnie należy dokładnie wypolerować baterię kuchenną. Trzeba jednak pamiętać, by nie stosować tego rozwiązania do niektórych kolorowych baterii kuchennych, ponieważ niektóre materiały nie są odporne na działanie silnie działających środków czyszczących, np. tych które zawierają chlor, spirytus czy ocet.

Jak usunąć kamień z baterii?

zdjęcie 1Na grubą warstwę osadu należy położyć na kilka godzin (3-4 godziny) okłady z wacików lub szmatki nasączonych w occie. Po takim zabiegu kamień powinien zniknąć – jeżeli nie – czynność należy powtórzyć.

Zobacz zdjęcia według koloru

Zobacz także